Nagyvilág

1,3 százalékos volt a német GDP növekedése

A német bruttó hazai össztermék az idei év harmadik negyedévében kiigazítás nélkül 0,6 százalékkal nőtt az előző negyedhez képest, és 1,3 százalékkal volt nagyobb a tavalyi harmadik negyedévinél, közölték a szövetségi statisztikai hivatalban kedden, megerősítve a múlt héten kiadott előzetes becslést.

A statisztikai hivatal kommentárja szerint éves összehasonlításban kizárólag az export táplálta a növekedést, negyedéves összehasonlításban azonban már érezhető a beruházások gyarapodásának hatása is. Az export 4,7 százalékkal bővült az előző negyedhez képest – 0,3 százalékpontot téve a negyedéven belüli GDP-növekedéshez -, miközben az import 4,4 százalékkal nőtt.

A háztartások fogyasztása harmadik negyedéve csökkent, a harmadik negyedben 0,2 százalékos volt a visszaesés az előző negyedhez viszonyítva. A foglalkoztatottak száma átlagosan 39 millió volt a harmadik negyedévben, 0,1 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi harmadik negyedben. Ugyanakkor a munkanélküliség 2001 óta első ízben csökkent éves összehasonlításban: 214 ezer fővel, 5,4 százalékkal, 3,8 millióra. A munkanélküliség aránya a harmadik negyedévben átlagosan 8,8 százalékos volt az egy évvel korábbi 9,3 százalék helyett, a statisztikai számítás szerint.

A beruházások azonban ismét gyarapodtak: 3,8 százalékkal a harmadik negyedévben, és hat év után először az építőipar hazai teljesítménye is javult, 1,1 százalékkal a második negyedhez képest. Az élőmunka termelékenysége 1,3 százalékkal nőtt a tavalyi harmadik negyedhez képest.

A feldolgozóipar teljesítménye 2,8 százalékkal, a pénzügyi és üzleti szolgáltatásoké 1,8 százalékkal, a kereskedelemé és a szállításé 1,7 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál. A mezőgazdaságé 3,3 százalékkal, az építőiparé 2,7 százalékkal, a többi szolgáltatásé 0,9 százalékkal kisebb volt, mint a tavalyi harmadik negyedben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik