Nagyvilág

EU katonák az egyiptomi-palesztin határon

Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei hivatalosan is jóváhagyták azt a tervet, amely szerint az uniós katonák ellenőrzik majd Rafahnál Egyiptom és a gázai övezet határát. Ez lesz az EU legfontosabb küldetése a Közel-Keleten.

A megfigyelőponton naponta várhatóan több százan haladnak majd át. Az uniós jelenlétet, mintegy bizalomgerjesztő lépésnek tartva Izrael és a palesztinok is kérték. Az olasz Pietro Pistolese tábornok parancsnoksága alá tartozó mintegy hetvenfős csoport előőrse várhatóan már a héten a helyszínre utazik.

A hónap elején döntött az unió arról is, hogy segít a palesztin rendőrség kiképzésében, felszerelésében, illetve létszámának csökkentésében. A január elsején kezdődő küldetés keretében az európai országok elsősorban tanácsadással segítik a rendőri szervek fejlesztését. Januárban az unió részt vállal a palesztin parlamenti választások ellenőrzésében is, több mint 170 EU-biztos utazik a térségbe – jelentette be Benita Ferrero-Waldner külügyi biztos. A választás pikantériája, hogy a jelöltek között az unió által terrorista csoportnak tartott, szélsőséges iszlám Hamász tagjai is szerepelnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik