Nagyvilág

Schröder búcsúajándéka: fegyverek Izraelnek és Törökországnak

Közvetlenül a búcsúja előtt a régi német kormány még vitatott fegyverszállításokat hagyott jóvá. Törökország közel 300 tankot kap, Izrael pedig két tengeralattjárót egymilliárd euróért. A Der Spiegel információi szerint az ár harmadát a német állam állja.

Még november elején engedélyezte a kormány 298 használt Leopard-2 típusú harckocsi eladását Törökországnak. Ezt az üzletet korábban a zöld koalíciós partner hosszú időn keresztül próbálta megtorpedózni.

Izrael pedig két további “Dolphi” típusú tengerlattjárót vehet meg összesen egymilliárd euróért. Az ár egyharmadát Berlin állja, amolyan búcsúajándékként Gerhard Schröder és Joschka Fischertől. Az ügyletre végül a zöldek is az áldásukat adták egy titkos bizottsági ülésén, de párt külügyminisztere nem lesz ott hétfőn a dokumentum aláírásakor, hanem egy államtitkárt küld.

Berlin hosszú ideig elutasította, hogy részt vegyen a tengeralattjárók finanszírozásában, de végül engedett. Izrael ugyanis világossá tette, hogy nem képes a költségeket egyedül kifizetni. Az Öböl-háború után Helmut Kohl keresztény-liberális kormánya az Egyesült Államok nyomására gyakorlatilag három Doplhint teljes egészében finanszírozott. 1999-ben és 2000-ben szállították le a tengeralattjárókat, amelyeket Izrael feltehetően nukleáris robbanófejekkel szerelt fel.

Eközben szombat este a német hadsereg elbúcsúzott a távozó kancellártól, akinek a hét éves kormányzati tevékenységét a németek többsége pozitívan ítéli meg az RTL televízió felmérése szerint. A megkérdezettek 54 százaléka összességében jó osztályzatot ad a távozó kancellárnak.

A kancellár lakóhelyén, Hannover városában rendezett parádén a nagy katonazenekar olyan műsort adott elő, amelynek számait Schröder maga válogatta ki. A program zömét örökzöld slágerek alkották, köztük a Bicska Maxi (Kurt Weill és Bertolt Brecht Koldusoperájából), Gershwin Nyáridője a Porgy és Bess című operából, valamint a Frank Sinatra által halhatatlanná tett My way.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik