Nagyvilág

Merényletsorozat Irakban

Merényletsorozat történt Irakban, ahol Hanákín városában két-két síita mecsetben robbantottak, Bagdadban pedig kettős autós öngyilkos merénylet szedte áldozatait a kínzásokról elhíresült belügyi bunkerépület közelében.

Hanákínban három öngyilkos robbantás történt, a merénylők testükre erősített pokolgépekkel hatoltak be a kurdok által látogatott hívőkkel teli imaházakba. A Bagdadtól 140 kilométernyire északkeletre, az iráni határ mellett fekvő várost főként síiták és kurdok lakják.

Az utóbbi időben egyre több támadást követtek el iraki síita mecsetek ellen, néhány hete legkevesebb 29-en haltak meg egy ilyen akcióban a Bagdadtól délre fekvő Muszajjibban. Ezekre válaszul időről időre szunnita imaházakat is értek támadások.

Kiéleződő síita–szunnita ellentét

A december15-re kitűzött választások közeledtével kiéleződtek Irakban a többségi síita és a kisebbségi szunnita arabok közötti feszültségek. Péntek reggel két pokolgép robbant Bagdad központjában. Legalább hat ember meghalt, és több mint negyven megsebesült. Rendőrségi források szerint autós öngyilkos merényletek történtek.

A gépkocsik a külföldiek, köztük tudósítók által lakott Hamra szálloda, illetve a titkos börtöne miatt hírhedtté vált belügyi bunkerépület közelében robbantak fel. Mindkét robbanás nagy erejű volt, hatalmas füstfelhők emelkedtek a magasba, és kisebb lövöldözés is kitört közvetlenül a detonációkat követően.

Nyugat-Irakban 32 lázadó esett el abban az offenzívában, amelyet a felkelő fegyveresek péntekre virradóra indítottak az amerikai egységek és iraki kormányerők ellen el-Anbár körzet fővárosa, Ramádi körzetében.

Főként a város központjában levő mecset körül bontakoztak ki heves harcok. A tűzharcban egy amerikai tengerészgyalogos is megsebesült. A helybéli iraki rendőrség is beszámolt kisebb összetűzésekről, de eddig veszteségeiről nem érkeztek hírek.

Amerikai katonai források szerint mintegy félszáz lázadó vett részt a Ramádi elleni összehangolt támadásban, de az erős amerikai és iraki katonai válaszcsapások nyomán gyorsan visszavonultak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik