Nagyvilág

Újabb titkos CIA-központok?

Közös műveleti központokat hozott létre a CIA terroristagyanús személyek felkutatására több mint két tucat országban külföldi hírszerző szolgálatokkal együttműködve – írja a The Washington Post.

Ilyen titkos terroristaellenes hírszerző központ (CTIC) működik Európa, Ázsia és a Közel-Kelet több országában – állította a tekintélyes amerikai napilap jelenlegi és volt amerikai és külföldi titkosszolgálati illetékesekre hivatkozva.

Az írás szerint ezek a központok nem azonosak a „fekete telepek” néven emlegetett titkos CIA-börtönökkel. A központok amerikai és külföldi személyzete terroristagyanús személyek elfogásáról, kihallgatásokról és őrizetbe vételekről dönt. A washingtoni lap szerint a CIA nem kívánt állást foglalni a cikkel kapcsolatban.

A The Washington Post november elején egy cikkében már felvetette, hogy a CIA titkos kelet-európai létesítményekben tartott fogva és hallgatott ki terrorizmussal gyanúsított személyeket, elsősorban az al-Kaida nevű nemzetközi terrorszervezet feltételezett tagjait. A lap nem nevezte meg az érintett országokat, de a Human Rights Watch nevű nemzetközi emberi jogi szervezet a CIA-repülőgépek 2001–2004 közötti útjait elemezve azt állította, hogy Romániában és Lengyelországban lehettek e titkos börtönök. Az érintett országok azóta többször cáfolták a feltételezést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik