Nagyvilág

Az EU kérésére Montenegró elhalasztaná a függetlenség kikiáltását

Az unió kérésére a montenegrói kormány hajlandó lenne elhalasztani a Szerbiától való elszakadás kikiáltását mindaddig, amíg Koszovó jogállása nem rendeződik.

A belgrádi média idézte azt a montenegrói kormánytájékoztatót, amely szerint – amennyiben Brüsszel kérné tőle – megfontolná, hogy 2006. június végéig elhalassza a függetlenség kikiáltását. A kormány szerint a szóban forgó időpont Koszovó státusának meghatározására szabott határidő, és „feltehetően fontos lehet”, hogy Montenegró addig ne szerezzen érvényt a népszavazás eredményének. Nem tudni, honnét származik a jövő júniusi időpont, mert a koszovói státustárgyalások lebonyolításával megbízott finn politikus soha nem említett konkrét határidőt.

A montenegrói népszavazás megtartására vonatkozó hároméves tilalom 2006. február 4-én jár le, a montenegrói vezetés márciusra vagy áprilisra tervezi a népszavazás kiírását még akkor is, ha ez esetleg hátráltatná a köztársaság európai integrációját. Az EU a múlt héten óva intette Podgoricát attól, hogy a referendumot kitűzze, még mielőtt ismertté válna a velencei bizottság véleménye annak szabályairól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik