Nagyvilág

Letartóztatták a holokauszttagadó professzort

David Irvinget a közismert angol történészt letartóztatták Ausztriában, ahol a holokauszt tagadása bűncselekménynek számít – jelenti a Standard.

A professzor kocsiját egy lakossági bejelentés után kapcsolták le még múlt pénteken az osztrák rendőrök, akik egy 1989-es bécsi bíróságra végzésre hivatkozva cselekedtek. Irving honlapján megjelent hírt csütörtökön az osztrák belügyminisztérium is megerősítette. Sajtóértesülések szerint a történész helyi neonácik meghívására érkezett az országba, és a fővárosban tartott volna előadást. A bécsi ügyészség szerint Irving jelenleg előzetes letartóztatásban van.


Letartóztatták a holokauszttagadó professzort 1

David Irving

Ausztriában 1989 óta volt érvényben ellene körözés annak az osztrák törvénynek az alapján, amely a holokauszt tagadását bűncselekménynek minősíti. Irving korábban olyan kijelentéseket tett Ausztriában, amelyek a vád szerint kimerítik ezt a tényállást.

Amennyiben vádat emelnek a professzor ellen, akkor akár 20 évre rács mögé is kerülhet. Erre azonban csak akkor van lehetősége a bíróságnak, ha bizonyítva látják, hogy a vádlott „komoly veszélyt jelent”.

Irving a 60-as évek óta hevesen védi írásaiban a szélsőjobbot. Ezekben többek között arról is ír, hogy Hitler nem is tudott a zsidók tömeges legyilkolásáról. Egy 2000-es rágalmazási perben pedig azt állította, hogy soha nem léteztek gázkamrák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik