Külföld

Mégis használt vegyi fegyvert az USA

admin
admin

2005. 11. 16. 18:12

Bár korábban többször cáfolta, az Amerikai Egyesült Államok most elismerte, hogy vegyi anyagot, fehér foszfort vetett be az iraki Falludzsa egy évvel ezelőtti ostroma során.

A fehér foszfor olyan vegyi anyag, amelyet a harctér megvilágítására használnak, de komoly égési sérüléseket okoz. Emiatt egy nemzetközi egyezmény meg is tiltotta a használatát, de ezt az USA nem írta alá. A Pentagon most elismerte, hogy az iraki város ostromakor az ellenséges harcosok ellen valóban használta gyújtófegyverként a fehér foszfort, ám ezt nem vetette be civilek ellen. Korábban az Egyesült Államok azt állította, hogy hagyományos hadianyagként világításra használta az anyagot, nem pedig vegyifegyverként.

A Falludzsa elleni amerikai támadás során mintegy 300 ezer ember hagyta el a várost, az épületek többsége romba dőlt. „Rendre azt hallottam, hogy legyek óvatos, mert fehér foszfort használtak Fallujában. A foszfor azonnal leégeti a testet, egész a csontokig. Én láttam nők és gyerekek elégett testeit” – nyilatkozta korábban egy olasz hírműsornak Jeff Englehart, egy Irakban szolgált veterán katona. Hozzátette: a foszfor robbanása egy nagy felhőre emlékeztette, és 150 méteres körzetben pusztított. A Rai munkatársainak Mohamed Tareq al-Deraji, a fallujai emberi jogok központi tudományintézetének igazgatója is megerősítette: több szemtanú állította, hogy különböző színű robbanásokat látott, és sokan megégtek benne, aki pedig nem sérült meg, alig tudott lélegezni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.