Külföld

Meghosszabbították a szükségállapotot Franciaországban

admin
admin

2005. 11. 16. 07:14

Meghosszabbította három hónappal a szükségállapotot a francia nemzetgyűlés, miután a kormány kibővített hatásköröket kért a közel négy évtized óta legsúlyosabb zavargások megfékezéséhez.

A nemzetgyűlés 346 igen és 148 nem szavazattal, négy tartózkodással döntött a meghosszabbítás mellett. A szocialisták nem támogatták a törvényjavaslatot, mondván, hogy nincs tovább szükség rendkívüli intézkedésekre, a zavargások csökkenőben vannak. A Chirac elnököt támogató konzervatív képviselők támogatásával ennek ellenére sikerült elfogadni a jogszabályt. Nicolas Sarkozy belügyminiszter a meghosszabbításról szóló szavazáskor a parlamentben bejelentette: a peremvárosi zavargásokban részt vett tíz külföldi ügyében indult meg a kiutasítási eljárás.

Franciaországban múlt kedden léptette életbe a kormány a rendkívüli állapotot egy 1955. április 3-án, az algériai háború idején elfogadott törvény alapján. A jogszabály szerint kormányrendelettel legfeljebb 12 napra hirdethető ki rendkívüli állapot, meghosszabbítására csak egy parlament által elfogadott törvény adhat felhatalmazást.

A rendkívüli állapot egyik legfontosabb következménye, hogy feljogosítja a prefektúrákat kijárási tilalom bevezetésére és házkutatásokra, ami elősegíti a gyújtogatásokkal kísért külvárosi zavargások megfékezését. A meghosszabbítás november 21-én lépne hatályba. A szenátus szerdán vitatja meg a törvényjavaslatot.

A vitában felszólalva Dominique de Villepin miniszterelnök hangsúlyozta, hogy “számos lakónegyedben továbbra is nehéz a helyzet”, és kérte a törvényhozást, támogassa az intézkedést. “Nem fogadhatjuk el, hogy több mint 200 gépkocsi égjen minden éjszaka” – hangsúlyozta a kormányfő.

Villepin a nap folyamán – most első ízben – ellátogatott Aulnay-sous-Bois-ba. Az október 27-én kitört zavargások által legjobban sújtott párizsi peremvárosok egyikében tett váratlan látogatása során a kormányfő helyi lakosokkal, tanárokkal és vállalatvezetőkkel találkozott. A kormányfő a Párizstól északkeletre fekvő peremvárosban azt hangsúlyozta, hogy segítséget kell nyújtani azoknak, akik munkát keresnek, és előbbre akarnak jutni. Kiemelte, hogy fel kell lépni az igazságtalanság és a faji diszkrimináció ellen.

A francia belügyminiszter a parlamenti vitában figyelmeztetett: az ország az egyik legsúlyosabb és legbonyolultabb városi válsággal néz szembe. Nicolas Sarkozy, akit kemény szavai miatt sok bevándorló okol a zavargások kiváltásával, közölte: sokan élnek félelemmel a szívükben a külvárosi bűnözés miatt. Sarkozy hangsúlyozta: a helyzet megoldása “határozottságot és megfontoltságot” igényel. Hozzátette: a helyzet javításához nemzeti méretű erőfeszítésre van szükség.

Sarkozy a parlamentben azt is bejelentette, hogy a peremvárosi zavargásokban részt vett tíz külföldi ellen kedden megindult a kiutasítási eljárás. Sarkozy a múlt héten közölte, hogy meg kívánja kezdeni a kiutasításokat. – “Nem a számokról van szó, ez elvi kérdés” – hangsúlyozta szombaton a belügyminiszter az intézkedés által érintett személyek száma kapcsán.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.