Nagyvilág

Bush Tajvant állította példának a kínaiak elé

George Bush Japánban tett látogatásán felszólította Kínát, hogy adjon több politikai szabadságot népének, és követendő példaként állította Peking fő ellenségét, Tajvant.

Az amerikai elnök szerint Tajvan társadalma a gazdasági nyitással sikeresen fejlődött az önkényuralomtól a demokráciáig. „A modern Tajvan szabad, demokratikus és virágzó. A szabadság kiteljesítésével tette gyarapodóvá népét. A kínai nép több szólás- és vallásszabadságot akar, az állami ellenőrzéstől való mentességet, szabadon akarja nyomtattatni a Bibliát és más szent szövegeket, anélkül hogy félnie kellene a munkatábortól” –jelentette ki Bush Koidzumi Dzsunicsiro japán kormányfővel tartott közös sajtóértekezletén, szerdán az ősi fővárosban, Kiotóban, négy ázsiai országot érintő körútjának első állomásán.

Bush három kategóriája

Az amerikai elnök a beszélő viszony megteremtésére szólította fel ismét Kínát és Tajvant, ami szerinte elengedhetetlen az ellentétek békés megoldásához. Megerősítette viszont, hogy Washington továbbra is az „egy Kína” elvet vallja, és óva intette a feleket attól, hogy bármelyik egyoldalúan a status quo megváltoztatására törekedjen. Bush három kategóriába sorolta az ázsiai országokat: a demokráciákra (Japán, Dél-Korea és Tajvan), azokra az országokra, amelyek már „közelednek a szabadság felé, de még nem értek oda” (Kína), és a totalitárius rendszerekre (Burma és Észak-Korea) – írja a Reuters.

Az amerikai–japán szövetség erős, a japán erők egyelőre nem vonulnak ki Irakból, és Japán esetleg feloldja az amerikai marhahúsra vonatkozó importtilalmat – közölte Koidzumi a sajtóértekezleten. Remélve, hogy sikerül egy kicsit elterelni a figyelmet országa vetélytársáról, Kínáról, a kormányfő hangsúlyozta Japán stratégiai fontosságát, emlékeztetve: csaknem 50 ezer amerikai katona állomásozik a szigetországban. „Minél erősebb a szövetségünk az Egyesült Államokkal, annál jobb viszonyt tudunk létesíteni Kínával, Koreával és Ázsia többi részével” – mondta Koidzumi.

Bush ázsiai körútjának legfontosabb állomása vitathatatlanul Kína lesz, amely mind katonailag, mind gazdaságilag a legnagyobb fejlődés előtt áll a térségben. Bush kedden érkezett Kiotóba, nyolcnapos ázsiai körútja első állomására. Bush részt vesz az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) fórumán, amelyet az idén a dél-koreai Puszanban rendeznek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik