Nagyvilág

Sztrájkhullám Romániában

A román pedagógusok mellett a közhivatalnokok, a bányászok, és a bukaresti metró alkalmazottai is tiltakozni készülnek bérköveteléseik teljesítése érdekében.

A sztrájkhullám november hetedikén kezdődött, amikor a román pedagógusok országszerte beszüntették a munkát, követelve, hogy a készülő költségvetésben a GDP hat százalékát fordítsák oktatási célokra. A román kormány által szombaton előterjesztett javaslat áttekintése után eddig 22 megye tanárai jelezték: nem fogadják el az ajánlatot, és tovább folytatják a tiltakozó akciót. A román kormány ajánlata 1,1 milliárd eurós többletfinanszírozásra, beruházásokra és főleg infrastruktúra-fejlesztésre vonatkozik, de pusztán 8 százalékos fizetésemelést engedélyez. A pedagógusok többsége számára ez elfogadhatatlan, ahogy az is, hogy a tervezetből kimaradt az élelmiszerjegyekről szóló követelés.

A tanárok kifogásolják továbbá, hogy nem kapnak emelt fizetést az ágazatban dolgozó, de nem tanári képesítésű alkalmazottak. A sztrájk többek között Arad, Beszterce-Naszód, Hargita, Kolozs, Maros, Szilágy és Temes megyében folytatódik tovább.


Hétfőn azonban több Arges, Suceava és Kovászna megyei iskolában újraindult a tanítás, mert a tanárok attól tartanak, hogy nem kapnak fizetést. Ugyanis minden le nem dolgozott nap a tiltakozó pedagógusok bérét csökkenti, a meg nem tartott órákat pedig a tanároknak és a diákoknak be kell majd pótolniuk. Az újra munkába állt pedagógusok közül azonban sokan azt mondták, hogyha a héten folytatódik a tiltakozás, újból csatlakoznak kollégáikhoz. A tanárok sztrájkját az egyetemi hallgatói szervezetek is támogatják.

Az oktatási miniszter titokban bírósághoz fordult

Közben kiderült, hogy a múlt héten beiktatott új oktatási miniszter, Mihail Hardau még az egyeztetések alatt, anélkül, hogy bárkit értesített volna, a bírósághoz fordult, azzal a kéréssel, hogy nyilvánítsák törvénytelennek a munkabeszüntetést. Erről a szakszervezetek csak hétfőn értesültek, és nem jelentek meg a szerdára kitűzött tárgyaláson, mert az idézést csak az eljárás tényleges megindítása után kapták kézhez.

A Spiru Haret szakszervezet a miniszter lépésére reagálva közölte, hogy válaszul ők is hasonló eljárást indítanak a miniszter ellen. Az oktatási tárca szóvivője azzal védekezett, a per célja csupán az, hogy minél hamarabb újrainduljon az oktatás. 


A metró alkalmazottai, a köztisztviselők és a bányászok


Megkezdődtek a tárgyalások a bukaresti metró alkalmazottainak szakszervezete és a szállításügyi minisztérium között is. A román főváros földalattijának alkalmazottai 23 százalékos fizetésemelésükért szerdán készek általános sztrájkba lépni. Ha a tárca nem teljesítési béremelési követeléseiket, szerdától naponta hajnali 4-től délután 4 óráig nem közlekedik a bukaresti metró. Ugyancsak általános sztrájkot helyeztek kilátásba a köztisztviselők érdekvédelmi szervezetei, amelyek 50 százalékos bérkövetelést sürgetnek – tájékoztat a Magyar Rádió.

Közben több ezer bányász november 25-én Bukarestben készül tüntetésre a veszélybe került munkahelyek megmentéséért és szociális biztonságuk szavatolásáért. A brassói traktorgyár alkalmazottai ezt már megtették, amikor hétfőn kéthetes tiltakozó akcióba kezdtek. Csaknem kétezren vonultak ki tüntetni a megyei vezetés székháza elé, vállalatuk privatizálásának gyorsítását követelve. A mintegy 3300 traktorgyári alkalmazott ugyanakkor azt követeli a kormánytól, hogy növelje a mezőgazdasági termelők traktorvásárlási szubvencióját, és járuljon hozzá a vállalat adósságainak kifizetéséhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik