Nagyvilág

A tévében beszélt az életben maradt merénylő

Az ammáni televízió bemutatta azt a fiatal nőt, aki a szállodák elleni robbantásos merényletek egyikét végrehajtó kamikáze feleségének mondja magát, ám a terroristák tervével ellentétben nem robbantotta fel magát.

A nem egész háromperces bejátszásban a nő kinyitotta kabátját és megmutatta a derekára erősített robbanóövet és hogy miként kell működésbe hozni. Ezután bemutatkozott: “Szadzsida Mabrúk Atrúsz Risávi vagyok, 1970-ben születtem Ramádiban (Irak)” – mondta, majd szenvtelenül így folytatta: “Férjemmel november 5-én léptünk be Jordániába hamisított iraki útlevéllel. A férjemén az Ali Huszein Ali név szerepelt, az enyémen a Szadzsida Abdel-Káder Latif név.

A fehér fejkendős, fekete kabátos nő elbeszélése szerint a három célba vett szálloda közül ő a férjével a Radissonba ment, ahol esküvő zajlott, asszonyok, férfiak, gyerekek részvételével. “Neki (a férjnek) sikerült felrobbantania magát, én próbáltam, de nem tudtam” – mondta nyugodt hangon, hozzátéve: “Láttam, amint az emberek rohannak, menekülnek a hotelből, én is ugyanúgy elmenekültem”. Beszámolója alatt semmilyen érzelmet sem mutatott – sem amikor a szállodában lévő emberekről, sem amikor férje öngyilkos akciójáról beszélt.

Korábban a nap folyamán Marván Moaser jordániai miniszterelnök-helyettes sajtóértekezleten jelentette be, hogy azonosították a szerdai, 57 emberéletet követelő merényletek elkövetőit. Négy iraki volt a tettes, három férfi és egy nő – mondta.

A nő, Szadzsida a Radissonban felrobbant kamikáze, igazi nevén as-Sammari felesége, egyszersmind az iraki al-Kaida-vezér, Zarkávi nemrég Fallúdzsában megölt egyik közvetlen munkatársának, Számer Mubárak ar-Risávinak a testvére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik