Nagyvilág

Meghosszabbíthatják a rendkívüli állapotot Franciaországban

A francia kormány jóváhagyta a rendkívüli állapot három hónappal történő meghosszabításáról szóló törvényjavaslatot. A javaslat kedd délután kerül a parlament elé, és november 21-én lépne hatályba.

Jean-Francois Copé francia kormányszóvivő elmondta: szigorúan átmeneti intézkedésről van szó, amelyet csak a parlamenti képviselők teljes egyetértésével, és kizárólag ott fognak alkalmazni, ahol feltétlenül szükséges. Copé előzőleg úgy nyilatkozott: lényeges, hogy a prefektúrák korlátozott ideig élhessenek a kivételes cselekvési eszközökkel, ugyanakkor megfelelően hosszú időszakon át ahhoz, hogy garantálni lehessen: a közrend elleni súlyos támadások nem fognak megismétlődni.

A törvénytervezet lehetővé teszi, hogy a három hónapos határidő lejárta előtt rendeleti úton véget vessenek a rendkívüli intézkedéseknek – emelte ki a szóvivő. Franciaországban hétfő reggeli adatok szerint tovább mérséklődött a zavargások ereje, a külvárosi rendbontások 18. éjszakáján 284 autót gyújtottak fel, míg előző éjszaka még 374-et.

Franciaországban egy 1955. április 3-án, az algériai háború idején elfogadott törvény alapján múlt kedden lépett életbe a rendkívüli állapot. Ez a jogszabály szerint kormányrendelettel legfeljebb 12 napra hirdethető ki, és egyik legfontosabb következménye, hogy feljogosítja a prefektúrákat a kijárási tilalom bevezetésére és házkutatásokra, ami elősegíti a gyújtogatásokkal kísért külvárosi zavargások megfékezését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik