Nagyvilág

EU: embargó és vízumtilalom Üzbegisztán ellen

Fegyverszállítási embargót és célzott vízumtilalmat jelentett be hétfőn Brüsszelben az Európai Unió Üzbegisztán ellen a májusi andizsáni zavargások alatti aránytalanul nagy biztonsági erő bevetése miatt, illetve amiért az üzbég hatóságok elutasítják az andizsáni események nemzetközi vizsgálatát.

beutazási tilalom egyelőre azon tizenkét személyre vonatkozik, akiket felelősnek tartanak a túlzott erőhasználatért és a vizsgálat elutasításáért, köztük a belügy és a védelmi miniszterre, a területi kormányzóra, a hadsereg több magas rangú tisztjére és tábornokára, illetve a titkosszolgálat vezetőjére.

Mindkét büntetőintézkedés ideiglenes, egyelőre egy évig marad érvényben, utána az EU újra megvizsgálja a helyzetet a volt szovjet köztársaságban. A további lépéseket az ügyben most zajló perek lebonyolításától, a hatóságok verzióját kétségbe vonók sorsától, a független vizsgálatban való üzbég részvételi hajlandóságtól, illetve azoktól az üzbég lépésektől teszik függővé, amelyek a hatóságok emberi és szabadságjogok iránti elkötelezettségét támasztják alá.

A kelet-üzbegisztáni Andizsánban május 13-án törtek ki zavargások – a tömeg 23 muzulmán üzletember szabadon bocsátását követelte -, s az összetűzésekben, illetve a lázadás elfojtásában a hivatalos adatok szerint is legalább 187-en meghaltak és 295-en megsebesültek. A hivatalos álláspont tagadja azokat az állításokat, amelyek szerint a hadsereg katonái tüzet nyitottak a lázadókkal szimpatizáló, békésen tüntető tömegre.

Az ENSZ-főbiztosság jelentése leszögezi, hogy az üzbég hatóságok Andizsánban súlyosan megsértették az emberi jogokat, egyúttal 200 és 700 közé teszi a főtéren és Andizsán fő sugárútján, a Csolpon proszpekten leöldösött emberek számát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik