Nagyvilág

Elfogadták a német nagykoalíciós tervet

Nagy többséggel támogatta a három koalíciós párt egy olyan nagykoalíciós kormány tervét, amelyet Angela Merkel vezetne. Kancellárt november 22-én választhat a parlamenti alsóház, a Bundestag – írja a Financial Times Deutschland.

Gerhard Schröder szociáldemokratái néhány órával azután adták áldásukat a tervezetre, hogy a CDU tagjai mindössze három ellenszavazat mellett elfogadták a javaslatot. A leköszönő kancellár pártjában többen ellenezték a nagy koalíció tervét, még így is azonban csak 15 ellenszavazat érkezett. A legsimábban az utolsóként szavazó CSU-nál alakultak a dolgok: Edmund Stoiber pártja egyhangúlag áldását adta a tervre.

Angela Merkel a CDU-kongresszus előtt tartott beszédében hangsúlyozta, hogy jelenleg nincsen alternatívája a nagykoalíciónak. „A tárgyalások során pedig olyan dolgokban sikerült dűlőre jutnunk, amelyeket egyedül sem csinálhattunk volna jobban.” – mondta Merkel. A választáson a legtöbb szavazatot besöprő pártot számos kritika érte, elsősorban gazdasági körökből a tervezett adóemelések miatt. Merkel szerint azonban a helyzetet reálisan kell tekinteni. „A költségvetés borzalmas állapotban van, és emellett nem lehet szó nélkül elmenni.” – mondta a leendő kancellár.

A szociáldemokraták gyűlésén a leköszönő kancellár arra biztatta párttársait, hogy támogassák a kezdeményezést. Gerhard Schröder-t utoljára tartott beszédet kancellárként a SPD-kongresszusán, ahol az egybegyűltek hosszasan ünnepelték a politikust. „Senkit sem kényszeríthetünk arra, hogy szeresse és éltesse a nagykoalíciót.” – mondta Schröder, aki szerint azonban a most megszavazott javaslat és a leendő kormány is félreismerhetetlenül magán hordja a szociáldemokraták keze nyomát.

Alkotmánysértéssel kezdenek


Elfogadták a német nagykoalíciós tervet 1

Fotó: AP

Peer Steinbrück kijelölt pénzügyminiszter (SPD) közölte, hogy jövőre az új belső hitel 41 milliárd eurót tenne ki, s ezzel szemben beruházásokra csak 23 milliárdot szánnának. A német alkotmány értelmében az új hitel összegének nem szabad meghaladnia a beruházási tételt. Az alkotmánybíróság megállapíthatja ugyan az alkotmánysértés tényét, de állásfoglalása nem jár szankciókkal. Franz Müntefering, hivatalából távozó SPD-elnök szerint alkotmányba nem ütköző költségvetést csak úgy tudnának összeállítani, ha 30 milliárd euró értékben egyszeri intézkedésként vagyont bocsátanának áruba, de erre a bevételi forrásra az elkövetkezendő években még szükség lesz.

A nagykoalíciós partnerek azt hangsúlyozzák, hogy az alkotmánysértő költségvetéssel levegőhöz akarják juttatni az országot, a gazdaságot élénkíteni akarják, mielőtt hozzálátnak a 2007-es célok megvalósításához. 2007-ben lépne életbe a megállapodás egyik legvitatottabb pontja, az általános forgalmi adó (áfa) felső, 16 százalékos kulcsának megemelése 19 százalékra. A többletbevétel egy része a szövetség és a tartományok költségvetésébe kerülne, egy másik része a munkabérek járulékainak a csökkentését szolgálná.

A nagykoalíciós kormány 2007-ben ismét teljesíteni akarja azt az euróövezeti előírást is, amelynek értelmében a GDP-hez viszonyított államháztartási hiánynak nem szabad meghaladnia a három százalékot. A kormány 25 milliárdos, növekedést serkentő „jövőalappal” is kísérletezik, s ennek finanszírozása érdekében hozzányúlnának a német aranytartalékokhoz, folytatnák az állami vagyon privatizálását, felhasználnák a vasút, a Bahn AG esetleges tőzsdei bevezetéséből származó bevételeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik