Nagyvilág

50 millió eurós uniós segélyt kaphat Franciaország

Ötvenmillió eurót javasol adni Franciaországnak az Európai Unió, rövid távú segítségként a külvárosi zavargások okozta károk helyreállításához.

José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke a francia nyelvű TV5-ben beszélt erről vasárnap, hozzátéve, hogy hosszabb távon akár egy milliárd eurót is fel lehetne szabadítani e célra “bizonyos, nem használt költségvetési tételek átcsoportosításával”. Barroso vasárnap este találkozik Dominique de Villepin francia miniszterelnökkel, és részletesen megbeszéli vele a témát. Mint mondta, a zavargásokat “európai ügynek” tartja, s szükségét érzi, hogy az unió konkrét fomában fejezze ki szolidaritását Franciaországgal.

Mindeközben Franciaországban enyhülőben van a feszültség. A vasárnap hajnali órákig 315 gépkocsit gyújtottak fel a randalírozó fiatalok, akik közül 161-et őrizetbe vettek a rendőrök. Szombatra virradó éjjel még 384 volt a felgyújtott gépkocsik száma, és eggyel több fiatalt tartóztattak le. A legsúlyosabb helyzet szombat este Lyonban alakult ki, ahol a rendőrök könnygázt vetettek be a csaknem háromszáz gépkocsit és egy egészségügyi szakiskolát felgyújtó, őket pedig kövekkel dobáló randalírozók ellen.


Területileg viszont tovább terjed az erőszak. Vasárnapra virradóra Belgiumban huszonkilenc járművet, gépkocsit, teherautót és autóbuszt gyújtottak fel – közölték a helyi hatóságok. Ez volt az elmúlt egy hét zavargásainak legsúlyosabb statisztikája. Közben a rendőrség 50 személyt vett őrizetbe Brüsszel belvárosában, a főtér a Grand,Place közelében a rendfenntartó erők és a fiatalok közötti összetűzést követően. A rendőrség felkészült erre, miután előzőleg internetes felhívások jelentek meg a belvárosi üzletek elleni támadásokra. Brüsszelen kívül Liege-ből és Charleroi-ból érkezett jelentés gyújtogatásokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik