Nagyvilág

Letartóztatták a jordániai merénylet egyik tettesét

Letartóztatták az ammáni öngyilkos merényletsorozat negyedik merénylőjét, a jordániai kormány vasárnap mind a négyüket megnevezte. Az illetékesek három iraki férfit és egy iraki nőt neveztek meg a luxusszállodák elleni szerdai támadások merénylőjeként.

Abdalláh jordániai király vasárnap jelentette be, hogy a jordániai rendőrség letartóztatott egy nőt, aki részese volt az ammáni öngyilkos merényletsorozatnak, de nem sikerült felrobbantania magát. A nő a Radisson SAS hotelbe kísérte merénylőtársát, ám neki nem sikerült a robbantás – mondta az uralkodó a hírszerzéstől frissen szerzett értesülésre hivatkozva – Abdalláh egy nemzetközi médiatanácskozás résztvevőivel osztotta meg információját.

A bejelentés szerint a letartóztatásban lévő nő, Szadzsida Atrusz ar-Risávi az egyik öngyilkos robbantó, Ali Huszein as-Sammari felesége volt, és testvére az al-Kaida terrorszervezet iraki szárnyát vezető Abu Muszab az-Zarkávi egyik, nemrég megölt helyettesének.

A házaspár a további két tettessel, Ravad Dzsászem Mohammed Abeddel és Szafa Mohammeddel négy nappal a robbantások előtt lépte át az iraki-jordániai határt – mondta el Marván Moaser miniszterelnök-helyettes, aki nem fedte fel, mikor fogták el az életben maradt nőt.

Minden idők legsúlyosabb jordániai terrorakciójában három szállodában összesen 57 ember vesztette életét. Az al-Kaida iraki ága vállalta magára a merényleteket, hangoztatva, hogy a támadást négy iraki, közöttük egy házaspár hajtotta végre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik