Nagyvilág

Egymillióan tüntettek a spanyol oktatási reform ellen

Szombat este több mint egymillió spanyol tüntetett Madridban a kormány tervezett oktatási reformja ellen, melynek értelmében a hittan nem lenne többé kötelező tárgy az iskolákban.

A vallásoktatás háttérbe szorítása mellett a reform szerint kevesebb tárgyat is kellene tanulniuk a spanyol fiataloknak, valamint eltörölnék az eddig az egész országban egységesített záróvizsgát a középfokú tanulmányok végén.

A demonstrációról a FigyelőNetnek beszámoló résztvevő szerint a tüntetők hangulata meglehetősen felfokozott volt, az oktatási miniszter fejét követelték, és gyakran elhangzott a „revolucion”, vagyis a forradalom szó is a tömegben. A tiltakozást zenével kísérték, többek között a Pink Floyd és U2 számokat játszott egy spanyol együttes, melyet a Radio Maria nevezetű helyi katolikus rádió szponzorált és élőben közvetített is.

„A reformmal egy jobb jövőt biztosíthatunk magunknak” – nyilatkozta a demonstráció előtt a spanyol oktatási miniszter, Maria Jesus San Segundo. Ezzel szemben az ellenzék és a katolikus egyház vezetői az oktatás színvonalának csökkenésétől tartanak a reformok bevezetése esetén. Az egyház és a korábban kormányzó konzervatív néppárt is azt követeli a kormánytól, hogy a hittan kötelező tárgy maradjon az iskolákban.

A tiltakozó demonstrációt egy szülőkből álló szervezet rendezte, de a tüntetésen sok fiatal is volt. A szervezők szerint több mint 1,5 millióan fejezték ki véleményüket szombat este a kormány ellen, míg a hatóságok közlése szerint 1,2 millióan voltak a tüntetésen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik