Külföld

Mégis volt hazánkban CIA-börtön?

admin
admin

2005. 11. 12. 12:31

A Külögyminisztérium próbálja felvenni a kapcsolatot azzal az ENSZ-diplomatával, aki egy olasz lapnak azt nyilatkozta, hogy Magyarország területén is voltak CIA börtönök.

A szombati Magyar Nemzet címoldalon idézi Cheriff Bassiounit, az ENSZ afganisztáni raportőrét, aki az olasz Il Manifesto napilapnak nyilatkozott a kelet-közép-európai CIA-börtönök esetleges létezésével kapcsolatban. A diplomata elmondása szerint Romániát, Lengyelországot és Magyarországot felelősségre kell vonni, amiért területükön helyet adtak a CIA titkos fogolytáborainak.

Polgár Viktor, a Külügyminisztérium szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: az olasz kommunista párt lapjában jelent meg az írás, és nem volt módjuk ellenőrizni, valóban így hangzott-e el az interjú vagy sem. Nem tudjuk azt sem, hogy a neves professzor, az ENSZ raportőre mire alapozza a megállapításait, hiszen semmiféle tényt vagy adatot nem hoz fel az állításai igazolására – tette hozzá a szóvivő, aki sokadjára megerősítette, hogy Magyarországon nem volt, nincs és nem is lesz ilyen jellegű börtön vagy tábor. Felvettük a kapcsolatot az újsággal, próbáljuk tisztázni a helyzetet, az ENSZ-missziónkon keresztül pedig magával a professzorral is kapcsolatba kívánunk lépni és vele is tudatni kívánjuk, hogy Magyarországon eddig sem volt és ezután sem lesz ilyen jellegű tábor – fűzte hozzá.

A The Washington Post című amerikai napilap november elején írt arról, hogy az amerikai Központi Hírszerző Hivatal (CIA) több kelet-európai országban titkos börtönöket működtet. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt mondta, soha nem kapott kérést Washingtontól titkos börtönök létesítésére, de ha kapott volna, elutasította volna azt. Cáfolta a táborok létét Morber Ferenc, a Katonai Felderítő Hivatal főigazgatója is. Ugyanakkor a CIA szerdán felkérte az amerikai igazságügyi minisztériumot, vizsgálja ki, hogyan történhetett, hogy a terrorizmussal gyanúsított külföldi foglyokat őrző kelet-európai titkos börtönök létezéséről szóló, feltehetően bizalmasnak minősülő információt törvénysértő módon kiadták a sajtónak.
Mint emlékezetes, a hazai politikusok többször is leszögezték már, hogy a magyar titkosszolgálatok nem kaptak felkérést a CIA-tól arra, hogy börtönöket létesítsenek Magyarországon az elfogott al-Kaida-tagok részére. Ezt utoljára pénteken erősítette meg a Magyar Televízióban a Katonai Felderítő Hivatal (KFH) főigazgatója.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.