Nagyvilág

Terrortámadás Jordániában

A BBC értesülései szerint legalább ötvenheten meghaltak és több mint háromszázan megsebesültek a jordán fővárosban szerdán este elkövetett robbantássorozatban. Az al-Kaida beismerte, hogy ők követték el a merényletsorozatot.


Bush elítél és segít

George Bush amerikai elnök a leghatározottabban elítélte a támadást, és egyben fel-ajánlotta Washington segítségét a nyomozáshoz – közölte Scott McClellan fehér házi szóvivő, hozzáfűzve, hogy Jordánia az Egyesült Államok közeli barátja. Nem sokkal korábban Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter “nagy tragédiának” nevezte a támadássorozatot.
Kofi Annan, az ENSZ főtitkára a robbantások hírére törölte csütörtökre tervezett ammani látogatását – közölte egyik szóvivője. A világszervezet vezetője jelenleg a szaúd-arábiai Dzsiddában tartózkodik. A főtitkár elítélte a robbantásokat és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, Jordánia népének és kormányának.
A terrortámadást határozottan elítélte II. Abdallah jordániai király. Hangsúlyozta, hogy országa továbbra is eltökélten folytatja majd a terrorizmus elleni harcot, és meggyőződését fejezte ki, hogy a szerdai merényletsorozat kitervelőit “utol fogja érni az igazság-szolgáltatás”.


Rögzített a kamera

Az ammáni Hyatt hotelben önmagát felrobbantó merénylő iraki akcentussal beszélt – derül ki az egyik szállodai alkalmazott vallomásából. Elmondása szerint az illető csak egy pillantást akart vetni a szállodára. Hozzátette: a férfi néhány perccel később felrobbantotta magát. Az öngyilkos merénylő világosan látható a szálloda biztonsági kamerája által készített felvételen, a személyazonossága még megállapításra vár – közölte a biztonsági forrás.

Az Abu Muszab az-Zarkávi jordániai terrorista vezette szervezet csütörtökön az al-saf.net című honlapon tette közzé nyilatkozatát, amely szerint ők követték el a véres robbantásokat három előkelő ammáni szálloda ellen.

A rövid egymásutánban bekövetkező robbanásokban a jordániai kormány által csütörtök reggel közzétett adatok szerint ötvenheten haltak meg és száztizen sebesültek meg. A BBC értesülései szerint ugyanakkor a merényletekben legalább háromszázan sebesültek meg. A halálos áldozatok többsége jordániai – közölte a CNN hírtelevízióval Marván Moaser, Jordánia első miniszterelnök-helyettese -, de több külföldi is van az áldozatok között.

Magyar állampolgár sem a halottak, sem a sebesültek között nincsen – tájékoztatta az MTI-t Dobokay Gábor, a jordániai fővárosban akkreditált magyar nagykövet késő este.  

Két magas rangú palesztin biztonsági illetékes, egy palesztin bankvezető és a kairói palesztin nagykövetség kereskedelmi attaséja is életét vesztette a jordániai pokolgépes merényletekben – közölte csütörtökön a Palesztin Hatóság ammáni diplomáciai képviselője.



Básir Nave vezérőrnagy, a ciszjordániai katonai felderítés vezetője és Abed Allun ezredes, a megelőző biztonsági erők magasrangú tisztje is a Grand Hyatt szállodában bekövetkezett robbanásban halt meg – közölte Attala Heri nagykövet.

Szállodák voltak a célpontok

A robbantássorozat első helyszíne a Radisson SAS szállodalánc hoteljének bankett-terme volt, ahol éppen egy 250 fős esküvői összejövetel zajlott. Szemtanúk szerint az épület viszonylag épen vészelte át a detonációt. A második merénylet a Grand Hyatt hotelnél történt. A szállót, melynek kőből épült bejárata teljesen leomlott, kiürítette a rendőrség. A harmadik terrorcselekményt az izraeli nagykövetség közelében található, háromcsillagos Days Inn szállodában követték el.

Mindhárom szálloda a főváros Dzsebel nevű kereskedelmi negyedében van, s vendégei rendszerint főleg amerikai, európai üzletemberek és diplomaták, izraeli és nyugati turisták.

Nincs magyar áldozat

Dobokay Gábor nagykövet az MTI-nek elmondta: mind a három szállodát végigkérdezték, de a Radisson hotelen kívül a másik kettőben nem voltak bejelentett magyar vendégek. A Radissonban ugyan egy magyar házaspár lakott, de ők a merénylet időpontjában éppen a magyar külképviseleten vendégeskedtek, és már nem is térnek vissza a szállodába.


A nagykövet közölte: Jordániában jelenleg egy 35 fős magyar turistacsoport tartózkodik, de ők szerdán Akabába tettek kirándulást, így a csoport tagjainak nem esett bántódása.

Az al-Kaida vállalta

A jordániai hatóságok a terrortámadások után lezárták az arab ország szárazföldi határait. A merényletek tépázta városnegyedet katonák és páncélosok vették körül, csakúgy mint a jordániai fővárosban lévő összes nagykövetséget. A jordániai kormány úgy döntött, hogy biztonsági okból csütörtökön zárva maradnak az iskolák, minisztériumok és más középületek.

Egy neve elhallgatását kérő rendőrségi forrás szerint a robbantások az al-Kaida-merényletek jegyeit viselik magukon. Ezt erősíti meg a terrorista szervezet csütörtöki nyilatkozata, melynek hitelességét még nem tudták biztosan megállapítani. Marvan Moaher jordániai miniszterelnök-helyettes kijelentette: Zarkávi a terrorakciók első számú gyanúsítottja. A politikus elmondta, hogy Zarkavinak és az al-Kaidának a néhány hónappal ezelőtt Akabában végrehajtott támadásokhoz is köze volt. A jordánai hatóságok az elmúlt két évben már több, az al-Kaida által kitervelt merényletet hiúsítottak meg Ammánban.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik