Nagyvilág

Egyezség még nincs, tanársztrájk még van

Noha a román kormány ígéretet tett az oktatásban dolgozók egyes követeléseinek teljesítésére, a konkrét megállapodás híján tovább tart a tanárok hétfő óta tartó munkabeszüntetése.

A szerdai, több mint nyolcórás tárgyalási fordulón nem tudtak megegyezésre jutni a kormány és a szakszervezetek – írja a Transindex. Tăriceanu miniszterelnök az egyeztetés után elmondta: több pontban látszik már a megegyezés, a kabinet például hajlandó emelni a tanügyiek fizetését, de “nem szakíthatjuk át a gátat, most, amikor a Nemzetközi Valutaalappal is felmondtuk a szerződést”.

A szakszervezetek a hírügynökségeknek arról nyilatkoztak, úgy tűnik, a kormány hajlandó év végéig további összegeket megítélni oktatási célokra, és több pénz jut az egyetemisták szállásköltség-térítésé
re is.

A hétfőn kezdődött tiltakozás a legátfogóbb tanügyi sztrájk 1990 óta: most próbálnak együttesen fellépni a tanügyi költségvetés további bővítéséért a középiskolai és egyetemi tanárok, továbbá az egyetemi hallgatók – olvasható a Transindex beszámolójából.

A fő cél elérni, hogy a készülő költségvetést a parlament úgy módosítsa, hogy a GDP 6 százalékát fordítsák oktatási célokra. A másik fontos követelés, hogy 2007-től emelkedjen duplájára a tanárok fizetése, kaphassanak a tanügyben dolgozók is élelmiszerjegyeket, továbbá az oktatási minisztérium hozzon létre egy szakkönyvalapot, és biztosítsa a tanárok internet-hozzáférését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik