Külföld

A republikánusok fekete napja

admin
admin

2005. 11. 09. 15:40

Miközben a kaliforniaiak többsége elutasította a demokraták meggyengítését célzó Schwarzenegger-féle reformjavaslatokat, a republikánusok vereséget szenvedtek a pártjuk egyik fellegvárának számító virginiai kormányzóválasztáson is.

A keddi népszavazás előzetes eredményei szerint a kaliforniai választópolgárok elutasították Arnold Schwarzenegger republikánus kormányzó indítványait. A szavazatok 90 százalékának feldolgozása alapján közzétett részeredmények szerint a választók 54,4 százaléka szavazott nemmel arra, hogy meghosszabbítsák az állami iskolákban dolgozó tanárok véglegesítéséhez szükséges szolgálati időt. Emellett a válaszadók 52,2 százaléka utasította el azt az indítványt, amely szerint a közalkalmazottak szakszervezeteit arra köteleznék, hogy a tagság hozzájárulását kérjék ahhoz, hogy a tagdíjakból befolyt pénzt politikai kampányokra fordíthassák. Ez a javaslat a kormányzó demokrata párti vetélytársait hozta volna kedvezőtlen helyzetbe.

Demokrata párti jelölt aratott győzelmet az egyesült államokbeli Virginia és New Jersey szövetségi államokban kedden megrendezett kormányzóválasztáson is. New Jerseyben a milliárdos John Corzine szenátor könnyedén győzte le republikánus ellenfelét, az ugyancsak milliárdos Doug Forrestert. Virginiában a jelenlegi kormányzóhelyettes, Tim Kaine nyert a republikánus párti Jerry Kilgore-ral szemben, akinek a hétfő esti záró kampányán pedig George Bush amerikai elnök is részt vett. A kettős vereség nem sok jót ígér a republikánus pártnak a jövő évi félidős kongresszusi választásokra. A virginiai kudarc különösen fájdalmas, mivel az állam szavazóinak a többsége republikánus párti, és a tavalyi elnökválasztáson Bush elnök itt fölényesen győzött.

A republikánus párt egyetlen sikere Michael Bloombert nevéhez köthető, aki az előrejelzéseknek megfelelően elsöprő győzelmet aratott a New York-i polgármesteri posztért rendezett választáson.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.