Külföld

Fellázadt Blair ellen a Munkáspárt

admin
admin

2005. 11. 09. 22:37

Alsóházi többsége ellenére - fennállása óta először - komoly vereséget szenvedett szerda este a brit munkáspárti kormány a terrorellenes törvény módosításának tervezetével, amelynek fő eleme a terrorizmussal gyanúsítottak vádemelés nélküli őrizetben tartási idejének jelentős kiterjesztése.

Többen máris megkérdőjelezik Tony Blair miniszterelnök politikai jövőjét. A kormánypárti frakció lázadásának mértékét jelzi, hogy jóllehet a Munkáspártnak 66 fős többsége van az alsóházban, a módosítás ellen voksolók 31 fős többségben voltak szerda este.

A kormány a július 7-ei, 56 emberéletet kioltó londoni merényletsorozat után terjesztette elő a szigorítási javaslatot, amely egyebek mellett a jelenlegi 14 napról 90 napra terjesztette volna ki a terrorkapcsolatok vádjával őrizetbe vettek vádemelés nélküli vizsgálati fogságban tartásának maximális idejét. Tony Blair előre sejtette, hogy a tervezetet nem lesz könnyű elfogadtatni, ezért szerdán idő előtt hazarendelte két, külföldön tartózkodó kabinetminiszterét, Jack Straw külügyminisztert Moszkvából és Gordon Brown pénzügyminisztert Izraelből.

A szigorítást kezdettől súlyosan vitató kormánypárti frakció lázadása azonban olyan mértéket öltött, hogy ez messze nem volt elég a győzelemhez. A törvénymódosítást ellenezte a konzervatív és a liberális demokrata ellenzék is, emberijog-védő csoportok pedig folyamatosan bírálták.

Bajban a kormányfő?

A szerdai szavazás a baloldali brit kormány első parlamenti veresége azóta, hogy a Munkáspárt 1997-ben hatalomra került. Az első londoni kommentárok szerint a voksolás kimenetele megkérdőjelezheti Tony Blair kormányfő politikai jövőjét is. A BBC rádió vezető politikai hírmagyarázója szerda este azt mondta: a 90 napos vizsgálati fogságról szóló tervezet szavazásra bocsátása az erőviszonyok súlyosan elhibázott megítélésére utal a miniszterelnök részéről, ugyanis Labour-képviselők már a kormánypárt őszi éves kongresszusán figyelmeztették Blairt, hogy a tervezet jó eséllyel nem megy át az alsóházban.

A parlament a törvénymódosítási tervhez benyújtott módosító indítványt, amely 14 napról a kormány által tervezett 90 nap helyett 28 napra hosszabbítja meg a vádemelés nélküli vizsgálati fogság lehetséges leghosszabb időtartamát, a voksolás szerda esti második fordulójában elfogadta. A 90 napos időtartamot a rendőrség is erőteljesen támogatta.

Megakadályozott merényletek

Sir Ian Blair, a Scotland Yard főparancsnoka a voksolás előestéjén, újságírókkal elköltött munkavacsoráján azt mondta: 90 nap mindenképpen kellene, sőt a rendőrség még jobban örülne a vizsgálati fogság négy hónapra történő kiterjesztésének, mert a terrorcselekmények gyanújának kivizsgálása időigényes. Hozzátette: “vérfagyasztó” bizonyítékok vannak arra, hogy terroristák újabb merényleteket készítenek elő Nagy-Britanniában. Tony Blair miniszterelnök a szerdai alsóházi vitanapon ezt azzal a bejelentéssel toldotta meg, hogy a nyári londoni merényletek óta a biztonsági szervek két újabb merényletkísérletet akadályoztak meg.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.