Nagyvilág

Terroristákat vettek őrizetbe Ausztráliában

Tizenhat terroristagyanús személyt vettek őrizetbe kedden Sydneyben és Melbourneben. Az elfogott iszlám szélsőségesek a helyi hatóságok szerint nagyszabású terrorakcióra készültek – írta a BBC.

A rendőrség hét feltételezett terroristát Sydney-ben, kilencet pedig Melbourne-ben vett őrizetbe. Az előbbiek közül az egyiket válságos állapotban kezelik kórházban, miután a rendőrökkel vívott tűzharcban nyakon lőtték. A razziák során, amelyekben több mint 500 rendőr vett részt helikopterek támogatásával, a londoni metrómerényleteknél használtakhoz hasonló vegyi anyagokat, fegyvereket, számítógépeket és hátizsákokat foglaltak le.

A kilenc Melbourne-ben őrizetbe vett személy között van Abu Bakr algériai származású, 1989 óta Ausztráliában élő iszlám hitszónok, egyben egy iszlám fundamentalista csoport vezetője, aki tanítványait az iraki lázadók “szent háborújához” való csatlakozásra buzdította. Az ügyészség elrendelte a csoport hét tagjának, köztük Bakrnak az őrizetét a január 31-én esedékes bírósági kihallgatásukig. A Sydney-ben elfogottak is a Bakr vezette csoporthoz tartoztak, és egy Melbourne közelében lévő vidéki táborban kaptak katonai kiképzést.

John Howard ausztrál kormányfő, aki a múlt héten keresztülvitte a parlamentben a terrorizmus elleni törvény módosítását, az országos televízió által közvetített sajtókonferenciáján mondott köszönetet a biztonsági erőknek. Egyúttal figyelmeztetett: “Az ország soha nem volt teljesen védett terrortámadásokkal szemben, és ez így lesz a jövőben is.” A törvénymódosítás kiterjesztette a rendőrség jogkörét a terrortámadásokkal gyanúsítható személyek őrizetbe vételében. A keddi razziákat már ennek alapján hajtották végre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik