Külföld

Brüsszelben tüntettek az iráni vezetés ellen

admin
admin

2005. 11. 08. 07:18

Több ezren tüntettek Brüsszel belvárosában az iráni vezetés ellen: köztük volt a világhírű zenész, Bob Geldof is, aki azonban az előzetes hírekkel ellentétben nem adott rögtönzött koncertet, hanem csak interjúkat.

A tüntetők a brüsszeli EU-negyed tőszomszédságában gyűltek össze. Nem véletlenül: ott ugyanis az EU-külügyminiszterek havonta esedékes tanácskozását tartották, amelyen ezúttal is napirendre került az iráni atomprogram kérdése. A megmozdulás résztvevői azt követelték, hogy ezt a témát a nagyhatalmak vigyék végre az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé, s az EU törölje az általa összeállított terrorszervezeti listáról a teheráni kormányzat ellen küzdő “népi mudzsahedeket”.

A teheráni vezetés azt állítja, hogy atomprogramja csak békés célokra, energiatermelésre szolgál, ám ezt Washington, s a legtöbb nyugat-európai állam is vitatja.

Az iráni atomprogramról már évek óta folyó nemzetközi tárgyalások idén augusztusban omlottak össze, miután Teherán elutasította azt a nyugati javaslatot, amely különböző gazdasági kedvezményeket ajánlott volna azért, ha az irániak végleg lemondjanak az urándúsításról. A kapcsolatokat csak tovább rontotta az új iráni államfő két héttel ezelőtti kijelentése, miszerint Izraelt “le kell törölni” a térképről. S bár Teherán a jelek szerint szeretné kicsit oldani a feszültséget, s most vasárnap hivatalosan is javasolta a tárgyalások folytatását, a brüsszeli külügyminiszteri tanácskozás után mind a francia, mind a brit diplomácia vezetője azt közölte, hogy konkrét tetteket várnak Irántól: mindenekelőtt azt, hogy tartsa be a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség határozatait, s fagyassza be összes, “érzékeny” (azaz katonai célokra is felhasználható) nukleáris tevékenységét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.