Nagyvilág

Uniós pénzeket sikkasztott egy cseh miniszterhelyettes?

Öt gyanúsítottat, köztük egy korábbi miniszterhelyettest helyeztek előzetes letartóztatásba Csehországban 229 millió korona (majdnem 2 milliárd forint) PHARE-támogatás elsikkasztásának vádjával.

Az ügy pikantériája, hogy a bűncselekményekre Jiří Paroubek jelenlegi miniszterelnök korábbi tárcájánál, a területfejlesztési minisztériumban került sor, ráadásul részben akkor, amikor Paroubek volt a miniszter.

A letartóztatottak között van Petr Forman, aki miniszterhelyettesi rangban szolgált egy korábbi területfejlesztési tárcavezető, a liberális Szabadság Uniójához tartozó Pavel Nemec (jelenlegi igazságügyi miniszter) 2002-2004-es területfejlesztési minisztersége alatt, továbbá Radim Spacek is, aki Forman tanácsadója volt ebben az időszakban. A sikkasztás azonban az ügyészség szerint Nemec utódja, a szociáldemokrata Jiří Paroubek jelenlegi kormányfő minisztersége alatt is folytatódott, aki 2004 augusztusa és 2005 áprilisa között vezette ezt a tárcát (közvetlenül azelőtt, hogy kormányfővé választották volna 2005. április 25-én). A bűncselekmény-sorozatot az ügyészség szerint Paroubek miniszter tanácsadói fedezték fel, és ők tették meg a feljelentést is.

A vád szerint szervezett bűnbandaként tüntették el a 229 millió koronás összeget két (144 és 85 millió koronás) részletben, éveken át tartó tudatos sikkasztással, személyes meggazdagodás céljából a PHARE területfejlesztésre szánt alapjaiból. Az összeg a PHARE fel nem használt maradványa volt, amely különböző konkrét fejlesztési projektek befejezése után maradt az alapban, s amelyet átutaltak a cseh területfejlesztési alap számlájára – közölte az ügyészség.

Az ügyészség most sikkasztás és pénzmosás megalapozott gyanúja miatt folytatja a nyomozást. Paroubek vagy Nemec az eddigi információk szerint nem volt részese a bűncselekményeknek, sőt, éppen ellenkezőleg, beosztottjaik megpróbálták eltitkolni előlük a sikkasztást. Az eltulajdonított összegből 144 millió koronát „egy bizonyos” bankszámlán már meg is találtak az ügyészség szűkszavú tájékoztatása szerint. Ha a vádak igaznak bizonyulnak, a gyanúsítottakra 5 és 12 év közötti börtönbüntetés vár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik