Nagyvilág

Rendőrök sebesültek meg Franciaországban

admin
admin

2005. 11. 07. 07:46

A zavargások során 34 rendőrt sebesítettek meg vasárnap éjszaka Franciaországban. Két rendőrt nyakon, illetve combon lőttek.

A többségükben fiatal bevándorlók ezúttal 528 járműt gyújtottak fel, 316-ot vidéken és 212-öt Párizsban. A főváros egyik déli negyedében, Grignyben két rendőrt – az egyiket a nyakán a másikat a combján – házi készítésű tűzfegyverrel sebesítettek meg. Mindkettőjüket kórházba szállították, ahol Nicolas Sarkozy francia belügyminiszter meglátogatta őket. A rendfenntartó erők más tagjainak a rájuk zúdult kőzáporok okoztak sérüléseket. A rendőrök 95 személyt állítottak elő.

Colombes délnyugat-párizsi elővárosban egy autóbuszon utazó 13 éves fiút is fejen találtak egy kővel. A gyereket kórházba szállították, de sérülésének mértékéről nem tettek említését.

Párizsban az éjszaka egy szociális központot, egy pénztárat, egy gyógyszerraktárt és egy motorkerékpár-szaküzletet támadtak meg. Vidéken egyebek mellett két templom, több iskolaépület és két rendőrőrs ellen indítottak rohamot.

Az erőszakos cselekmények nem vesztettek hevességükből, annak ellenére sem, hogy az este a francia belbiztonsági tanács Jacques Chirac államfő elnökletével rövid tanácskozásra összeült, és ezen a Dominique de Villepin miniszterelnök közölte, hogy hétfőn a televízión keresztül vázolja a kormány arra vonatkozó elképzeléseit, hogy miképp gondolja felszámolni az egyre súlyosbodó belpolitikai válságot.

Chirac az eddigieknél erélyesebb fellépést kért a rendőrségtől és az igazságügyi szervektől, hangsúlyozva: most a legfontosabb teendő a rend helyreállítása.

Sarkozy az éjszaka párizsi rendőrökkel találkozott. A belügyi tárca vezetője leszögezte: a köztársaság rendőrsége szigorúan szem előtt tartva a testület erkölcsi normáit, nem lehet engedékeny. Egyben kifejtette azt a véleményét, hogy ha nincsenek előállítások, akkor a randalírozókban egyfajta büntetlenségi érzés alakul ki, márpedig akkor az események megállíthatatlanok lesznek.

A zavargások 11 napja alatt 3500 járműt gyújtottak fel, és több mint 800 személyt állítottak elő.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Young desperate man in casual clothes abandoned lost in depression sitting on ground street concrete stairs alone suffering emotional pain, sadness, looking sick in grunge lighting
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.