Nagyvilág

Új novemberi ünnepet talált Putyin

Új ünnepet vezetett be Vlagyimir Putyin a régi helyett: idén először november 4-én a Nemzeti Egység Napját ünnepelték a Vörös téren a Nagy Októberi Szocialista Forradalom november 7-i évfordulója helyett. Történészek szerint az elnök rosszul cserélt ünnepet.

Változó ünnepek

A kommunizmus összeomlása után Borisz Jelcin volt elnök az Egyetértés és a Megbékélés ünnepévé alakította november 7-ét és bevezette június 12-én a Nemzeti Napot. Putyin tavaly megszüntette mindkét ünnepet, és helyettük november 4-ét, a Nemzeti Egység Napját iktatta a naptárba.

A felszabadulást a nemzeti egységnek köszönhettük. Amíg magunkban érezzük a nemzeti egység erejét, Oroszország legyőzhetetlen lesz! – mondta ünnepi beszédében Vlagyimir Putyin orosz elnök a Nemzeti Egység Napján pénteken, majd virágokat helyezett el a moszkvai Vörös téren Dimitrij Pozsarszkij herceg és Kuzma Minyin emlékművénél. A Kreml tavalyi döntése értelmében idén először a november 7-i ünnepségeket a november 4-i váltja fel, amikor is 1612-ben a moszkvaiak kiűzték városukból a lengyel megszállókat.

Az orosz főváros arculata nem volt egységes pénteken: a Vörös tér másik oldalán mintegy háromezer nacionalista fiatal tartott idegenellenes demonstrációt Hitler és Sztálin jelszavait egyaránt felhasználva – írja tudósításában a Moscow Times. A lap szerint ekkora nacionalista felvonulás nem volt Moszkvában az utóbbi tíz évben.

Putyin rosszul választott?

1612. november negyedikén a Dimitrij Pozsarszkij és Kuzma Minyin által vezetett csapatok csak a Vörös-tér szomszédságában lévő Kitaj-Gorad városrészt foglalták vissza a lengyelektől. Csak három nappal később verték ki a Kremlből a megszállást legitimálni hivatott uralkodót, ál-Dimitrijt; az akkori orosz-lengyel konfliktus 1613-ban ért véget, amikor az első Romanov elfoglalta a trónt – emlékeztetnek történészek. Szerintük ezért Moszkva nem szabadult fel november negyedikén, azon a napon csak első sikeres ütközetet vívták a város felszabadítói.

Felmérések ráadásul azt mutatják, hogy a csaknem 300 évvel ezelőtti események nincsenek nagy hatással az orosz polgárokra: egy októberi közvélemény-kutatás szerint 63 százalékuk sajnálja, hogy nem ünnepelhet november 7-én.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik