Nagyvilág

Chilében letartóztatták a volt perui elnököt

A Japánból érkező Alberto Fujimori végleges hazaköltözése előtt ideiglenesen telepedett volna le Chilében. A volt elnök annak ellenére kívánt indulni a 2006-os perui választásokon, hogy hazájában letartóztatási parancs volt érvényben ellene.

A perui hatóságok kérésére Chilében is elfogató parancsot adta ki Alberto Fujimori ellen, akit a santiagói Marriott szállodában vettek őrizetbe. A volt perui elnök nem tanúsított ellenállást. A chilei legfelsőbb bíróság által kijelölt bíró feladata lesz Fujimori kiadatásáról dönteni.

Alberto Fujimori volt perui elnököt hazájában korrupciós bűntények elkövetésével és 25 személynek halálbrigádok általi megölésében való részesedéssel vádolnak – jelentette be a chilei rendőrség. Az 1999 és 2000 között az elnöki posztot betöltő Fujimori korábban megerősítette azon szándékát, hogy indulni kíván a jövő évi perui elnökválasztáson. Peruban sokan ma is szeretettel gondolnak rá, mert letörte a baloldali fegyveres csoportokat, megfékezte a száguldó inflációt és elektromos áramot vitt az elmaradott falvakba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik