Nagyvilág

Chirac válságtanácsot tart

Több mint kétezer gépkocsit gyújtottak fel szerte Franciaországban a hét végén a Párizs környéki szegény, főleg fiatal bevándorlók lakta külvárosokban kitört zavargások kilencedik és tizedik éjszakáján.

Pusztítás Franciaországban


Az egyébként nyugodt normandiai kisvárosban, Evreux-ben egy bevásárlóközpont, félszáz autó, egy postahivatal és két iskola bánta a rongálást. A tönkretett gépjárművek közül 554-et a párizsi körzeten kívül gyújtottak fel, ami bizonyítja, hogy az erőszak milyen mértékben terjedt át a vidéki városokra. Összecsapások voltak Nantes-on kívül Rennes-ben, Toulouse-ban, Lyonban, Lille-ben és Strasbourgban is. Hét rendőr megsebesült a dél-franciaországi Pau városában.
Gyújtogatásokról érkezett jelentés még olyan, korábban különösen nyugodtnak tartott városokból is, mint Avignon, Nizza és Cannes. Párizsban, amelyet eddig szintén megkímélt az erőszak, tüntetők Molotov-koktélokat robbantottak a forgalmas Place de la République mellett és a régi zsidónegyed, a Marais közelében is. Közben a Párizs környéki Evryben a hatóságok felfedeztek egy Molotov-koktélokat gyártó üzemet, ahol másfélszáz bevetésre kész benzines palackot foglaltak le. A helyszínen tíz kiskorút állítottak elő.

Párizsi értesülések szerint Jacques Chirac francia elnök a zavargások miatt vasárnap estére összehívta a kormány legfontosabb minisztereiből álló belbiztonsági tanács ülését.

A zavargások miatt válságülést hívott össze szombaton Dominique de Villepin francia kormányfő. A tanácskozáson nyolc tárca vezetője vett részt, köztük Nicolas Sarkozy belügyminiszter, akinek a lemondását egyre többen követelik Franciaországban, tüntetők és baloldali politikusok egyaránt.

Sarkozy a rendkívüli kormányülés után úgy nyilatkozott, hogy a Villepin-kabinet felsorakozott mellé a rend helyreállítására. Ugyanakkor Dalil Boubakeur, a párizsi mecset rektora, a legmagasabb franciaországi iszlám méltóság bocsánatkérést követelt a minisztertől, aki “csőcseléknek” nevezte a külvárosok népét.

A 2007-es elnökválasztásokra pályázó Sarkozy e kijelentése a kormányon belül is erős nemtetszést váltott ki. A belügyminiszter támogatottsága ugyanakkor nőtt egy közvélemény-kutatás vasárnap megjelent eredményei szerint.

A pusztítás – vasárnap először – Párizs belső területeit is elérte, a fővárosban 32 autót rongáltak meg. A rendőrség, amely helikoptereket is bevetett a randalírozók megfékezésére, a két éjszakán összesen több mint 600 személyt állított elő. A vandalizmus az immár tizedik egymást követő éjszakán a 2300 fős rendőri erősítés ellenére is eddig nem látott méreteket öltött, elérte a Párizstól nyugatra fekvő Dreux és Nantes városait is.

A francia rendőrség országos szóvivője szerint nincs szó az egyes területek között összehangolt gyújtogatásokról, az azonban tagadhatatlan, hogy a bandák rendszeresen érintkeznek egymással mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül.

A forrongást két Clichy-sous-Bois-ban élő fiatal bevándorló halála indította el, akiket egy betörés után a rendőrök elől menekülve egy trafóházban ért végzetes áramütés.

Az eset lángra lobbantotta a franciaországi etnikai kisebbségekhez tartozókban a szerintük ellenük irányuló rasszizmus, a körükben óriási munkanélküliség, a rendőrök velük szembeni bánásmódja és a francia társadalmon belüli peremlét miatt felgyülemlett frusztrációt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik