Külföld

Azerbajdzsán választ

admin
admin

2005. 11. 06. 14:00

Vasárnap reggel az azerbajdzsáni parlamenti választások. A választás a demokrácia tesztje lehet a korábbi Szovjet köztársaságban – adta hírül a BBC Online.

A 4,7 millió szavazásra jogosult állampolgárnak a parlament 125 új képviselőjét kell megválasztania 1541 jelölt közül. A választás tisztaságára az vetett árnyékot, hogy a rendőrség szombaton több ellenzéki letartóztatását jelentette. A szavazó helyiségeket közép-európai idő szerint 16 óráig tartják nyitva.

A kampányidőszakban tapasztaltak miatt a politikai szakértők egy része szkeptikusan értékeli a szavazás szabályosságára tett államfői ígéretet. Ilham Alijev igyekezett megnyugtatni mindenkit, elmondása szerint a bakui kormány több száz nemzetközi megfigyelőt hívott az országba és egyéb biztonsági intézkedéseket is bevezettek – például tintával jelölik meg azoknak a kezét, akik már egyszer leadták voksukat.

Az elnök szavahihetőségét azonban beárnyékolják a választási kampány visszaélései. Nemzetközi megfigyelők szerint a rendőrség többször is túlzott erőt alkalmazott békés tüntetőkkel szemben és a közelmúltban számos magas rangú politikust, köztük minisztereket is letartóztattak, mivel állítólag puccsista összesküvést szőttek és titkokban az ellenzéket pártolták – számolt be a BBC.

Attól azonban aligha kell tartania az azeri vezetésnek, hogy túl szigorúan értékelik majd az eseményeket a nyugati demokráciák. Ennek egyik oka, hogy nyugati cégek súlyos dollármilliókat fektettek abba az olajvezetékbe, mely a Kaspi-tengeri kőolajat vezeti Bakuból Grúzián és Törökországon át a földközi tenger partjaihoz. Másrészt az ország a Bush kormány elszánt támogatója és egyike azon kevés muzulmán országnak, mely csapatokat küldött Irakba.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.