Nagyvilág

Válságülést tartott a francia kormány

Válságülést hívott össze Dominique de Villepin francia kormányfő a kilencedik éjszaka tartó zavargások miatt, a kormány határozott fellépést sürget.

A tanácskozáson 8 miniszter vett részt, köztük Nicolas Sarkozy belügyminiszter, aki a tanácskozás előtt beszámolt a kormányfőnek a péntekre virradóra zajlott, eddigi legsúlyosabb mérlegű zavargásokról, amelyek során 900 gépkocsit gyújtottak fel és 253 személyt vettek őrizetbe. Ugyancsak megjelent a rendkívüli ülésen Azouz Begag esélyegyenlőségi miniszter, aki korábban nyilvánosan elítélte Sarkozy-nek a külvárosokkal kapcsolatos kemény nyilatkozatait.

Begag “harciasnak” minősítette a belügyminiszter szavait, mert az “csőcseléknek” nevezte a megmozdult külvárosok népét. Sarkozy az ülés után kijelentette: “A kormány egyhangúlag a határozott fellépés mellett van”. Közben szombat délelőtt mintegy 650-en tüntettek az erőszak ellen két párizsi külvárosban, ahol főleg fekete afrikai és maghrebi országokból érkezett bevándorlók laknak. Dominique Villepin ugyancsak délelőtt fogadta Dalil Boubakeurt, a párizsi mecset rektorát, az iszlám legmagasabb rangú franciaországi képviselőjét.

A zavargások múlt csütörtökön kezdődtek a többségében afrikai bevándorlók által lakott Clichy-sous-Bois-ban, miután a rendőrség által betörés miatt üldözött két fiatalt halálos áramütés ért egy trafóházban, ahol menedéket kerestek. A hivatalos szervek tagadják, hogy üldözték volna a három fiatalt, akik közül kettő életét vesztette, társukat pedig súlyos állapotban szállították kórházba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik