Nagyvilág

Támadássorozat Irakban

Tizenöt iraki - többségükben a rendvédelmi erők tagjai - vesztette élet pénteken különböző támadásokban, miközben Ibrahím Dzsaafari miniszterelnök az íd al-fitr, a ramadán böjti hónapot lezáró iszlám ünnep alkalmából a fegyverek letételére szólította fel a lázadókat.

Öt rendőrségi kommandós halt meg és három másik sebesült meg, amikor egy pokolgép robbant fel az általuk védett tartálykocsi-konvoj közelében péntek délelőtt Bagdadtól 230 kilométerre északra. Előzőleg hat rendőrt öltek meg és tíz másikat sebesítettek meg egy ellenőrző pont ellen végrehajtott támadás során a Bagdadtól 45 kilométerre északra fekvő Bohruz közelében.

A tűzpárbaj során hat támadót megöltek – közölték biztonsági források. Dúrában, Bagdad egyik déli negyedében négy polgári személy halt meg és tizennégyen sebesültek meg két különböző incidens során. Ibrahím Dzsaafari kormányfő az íd al-fitr ünnep alkalmából felszólította a lázadókat, mondjanak le az erőszakról. “(A lázadóknak) felül kell vizsgálniuk a magatartásukat, észhez kell térniük és a erőt kell meríteniük a Korán szelleméből” – közölte a kormányfő. Hozzátette: “Valamennyi monoteista vallás az élet védelmét szorgalmazza”. A kormányfő szerint a lázadók közül sokan megtévedtek. A terrorizmus elleni harcot folytatva azokhoz kell fordulni, akik képesek felülvizsgálni az álláspontjukat – szögezte le.

Mahmúd Medhi asz-Szumajdaj imám, az ulémák bizottságának, az egyik fő szunnita vallási szervezetnek a tagja pénteken Bagdadban mondott imájában a december 15-i parlamenti választásokon való tömeges részvételre buzdította a hívőket. Mind mondta, így megóvhatják Irakot, mecsetjeit és ulémáit, megelőzhetik, hogy az egyik közösség a másik kárára ragadja meg a hatalmat, és egységre léphetnek, hogy távozásra szólítsák fel a megszálló erőket. Egyelőre nem tudni, hogy az imám a saját nevében beszélt, vagy az ulémák bizottságának álláspontját tolmácsolta.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat Abu Muszab az-Zarkávi vezette iraki csoportja figyelmeztette a Bagdadban dolgozó külföldi diplomatákat, távozzanak, ellenkező esetben az életüket kockáztatják. A figyelmeztetés egy nappal azután látott napvilágot, hogy a szervezet bejelentette: megöli az októberben Irakban elrabolt két marokkói nagykövetségi alkalmazottat. A felhívást elsősorban azoknak szánják, akik “kollaborációra szánták el magukat az amerikai megszálló által hatalomra segített istentelen kormánnyal.” Az iraki al-Kaida már megölt két algériai és egy egyiptomi diplomatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik