Nagyvilág

Azeri szavazás – olajért elnézzük

Országos választásokat tartanak vasárnap a hatalmas mennyiségű kőolaja és Amerika-barát külpolitikája miatt a nyugati nagyhatalmak miatt különleges „türelemmel" kezelt Azerbajdzsánban. Pedig a kampány alapján lenne mit kifogásolni.

Azerbajdzsán

A hazánknál területét tekintve alig valamivel kisebb köztársaságban közel nyolcmillióan élnek. Minden negyedik azeri a fővárosban, Bakuban. A lakosság több mint kilenc tizede muzulmán vallású, gazdaságának szinte kizárólagos tényezője a kőolaj, az egy főre jutó GDP 650 dollár.

 A kampányidőszakban tapasztaltak miatt a politikai szakértők egy része szkeptikusan értékeli a szavazás szabályosságára tett államfői ígéretet. Ilham Alijev igyekezett megnyugtatni mindenkit, elmondása szerint a bakui kormány több száz nemzetközi megfigyelőt hívott az országba és egyéb biztonsági intézkedéseket is bevezettek – például tintával jelölik meg azoknak a kezét, akik már egyszer leadták voksukat.

Az elnök szavahihetőségét azonban beárnyékolják a választási kampány visszaélései. Nemzetközi megfigyelők szerint a rendőrség többször is túlzott erőt alkalmazott békés tüntetőkkel szemben és a közelmúltban számos magas rangú politikust, köztük minisztereket is letartóztattak, mivel állítólag puccsista összesküvést szőttek és titkokban az ellenzéket pártolták – számolt be a BBC. A széleskörű visszaélések miatt több nemzetközi szervezet élesen bírálta az előző, 2003-as választásokat is, melyen Ilham Alijev kormányzó pártja győzedelmeskedett – miközben az államfő maga, apjától örökölte tisztségét.

Attól azonban aligha kell tartania az azeri vezetésnek, hogy túl szigorúan értékelik majd az eseményeket a nyugati demokráciák. Ennek egyik oka, hogy nyugati cégek súlyos dollármilliókat fektettek abba az olajvezetékbe, mely a Kaspi-tengeri kőolajat vezeti Bakuból Grúzián és Törökországon át a földközi tenger partjaihoz. Másrészt az ország a Bush kormány elszánt támogatója és egyike azon kevés muzulmán országnak, mely csapatokat küldött Irakba. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik