Nagyvilág

Európában tárgyal jövő héten a kínai elnök

Li Csao-hszing kínai külügyminiszter arra szólította fel az Európai Uniót, hogy "vesse a történelem szemétdombjára" az ázsiai ország ellen hozott fegyvereladási embargóját, mert az kártékony a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokra.

A pekingi diplomácia vezetője pénteken Pekingben abból az alkalomból tartott sajtótájékoztatót, hogy Hu Csin-tao kínai elnök a jövő héten Nagy-Britanniába, Németországba, Spanyolországba és Dél-Koreába látogat. Mint a tárcavezető fogalmazott: mindazok ez EU-vezetők, akikkel eddig tárgyalt, úgy vélik, hogy az embargó a hidegháború öröksége, rosszul megalapozott, haszontalan, sőt ártalmas.

A tilalmi intézkedéseket azt követően vezették be, hogy 1989 júniusában a kínai hatóságok vérbe fojtották a pekingi Tienanmen téren a diákok felkelését. Li szerint Kína számára a fegyverembargó eltörlése elvi kérdés, főként azért mert a két fél megállapodott abban, hogy “stratégiai partnerségi kapcsolatok” mellett kötelezi el magát.

Li utalt arra, hogy az EU és a Kína közötti kereskedelmi volumen meghaladta, a kínai-japán kereskedelmi forgalom értékét, és ez még nagyobb lehetne, ha már a múlté lenne az embargó. Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy az EU erősen hajlik az intézkedések eltörlésére, de amerikai és tajvani nyomásra egyelőre még nem szánt el rá magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik