Külföld

Cheney engedélyezhette a fogolykínzásokat

admin
admin

2005. 11. 04. 13:20

Dick Cheney amerikai alelnök hivatalából eredhetnek az amerikai katonákat kínzásokra késztető utasítások Irakban és Afganisztánban – állítja Laurence Wilkerson ezredes, az amerikai külügyminisztérium volt magas rangú vezetője.

A kínzást engedélyező feljegyzések és utasítások sorozata kerültek elő, melyeket állítólag Dick Cheney munkatársai intézték a védelmi minisztériumhoz. Az utasítások szembehelyezkednek George W. Bush elnök 2002-ben kelt irányelvével, amelyben a kínzást tiltó genfi konvenciók tiszteletben tartására kötelezte az amerikai hadsereget.

Látható nyoma van annak, hogy az alelnöki hivatalból kiindulva a védelmi miniszteren keresztül a hadszíntéri parancsnokokig engedélyezik a kínzást információk megszerzése érdekében a börtönökben – mondta Laurence Wilkerson ezredes, aki hosszú időn át volt Colin Powell külügyminiszter munkatársa – írja a CNN.

Az utasításokat nagyon körültekintően fogalmazták meg – ismerte el, de nem korlátozták a hadszíntéri parancsnokok cselekvési szabadságát, ami sok esetben a foglyokkal szembeni túlkapásokhoz vezetett, ilyen volt az Abu Graib-i börtönben történt kínzás is, mely ellentétes a genfi konvenciókkal – mondta Wilkerson.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.