Nagyvilág

Busht nem tartják becsületesnek hazájában

Az amerikaiak több mint 50 százaléka kételkedik George Bush amerikai elnök becsületességében - állítja az ABC televíziós hálózat egy évvel az elnök újraválasztása után készített közvélemény-kutatása.

A felmérés szerint a megkérdezetteknek csak 40 százaléka véli úgy, hogy Bush alapvetően becsületes ember, míg 58 százalék szerint nem az. A kételkedők aránya első ízben haladta meg az 50 százalékot. Közben az elnök népszerűségi indexe változatlanul a 39 százalékon stagnál, a legalacsonyabb szinten első, 2000-es megválasztása óta. A nyilatkozók 60 százaléka általában elutasítja Bush tevékenységét, ezen belül 61 százaléknak nem tetszik gazdaságpolitikája, és 64 százalék ellenzi az Egyesült Államok iraki politikáját.

Mindkét területen egyaránt 36 százalék ért egyet a Fehér Ház irányvonalával. Ugyancsak vészesen fogy a bizalom az elnök iránt saját pártjában, mert a felmérés szerint a magukat republikánusnak vallók közül csak 49 százalék elégedett Bush tevékenységével, szemben az év eleji 71 százalékkal.

Az ABC a TND közvélemény-kutató intézettel közösen végezte a felmérést október 30. és november 2. között, melynek során 1202 embert kérdeztek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik