Nagyvilág

Német koalíciós tárgyalások: túl a válságon

Gyorsan rendezte sorait a német szociáldemokrata párt, így most már „csupán" Stoiber kihátrálása akadályozza a koalíciós tárgyalások előrehaladását.

Az SPD új elnöke valószínűleg Matthias Platzeck, Brandenburg tartomány 51 éves miniszterelnöke lesz, ezzel megoldódhat a koalíciós válság, mely azt követően alakult ki, hogy a szociáldemokraták soraiban Franz Müntefering pártelnök hétfőn bejelentette visszavonulását. Müntefering főtitkárjelöltje, Kajo Wasserhövel vereséget szenvedett a párt főtitkárának megválasztásakor, s ezért nem kíván indulni a két hét múlva esedékes SPD-kongresszuson az elnöki posztért.

Platzek befutásával a CDU mellett most már az SPD-nek is keletnémet elnöke lesz. A politikus a rendszerváltáskor a keletnémet ellenzéki Bündniss 90 tagja volt, de mivel ellenezte a párt összeolvadását a nyugati Zöldekkel, pártonkívüliként töltötte be a környezetvédelmi miniszteri posztot a brandenburgi kormányban. Potsdam főpolgármestereként 1998-ban igazolt át az SPD-hez.

A koalíciós tárgyalásokat megnehezíti, hogy a kialakut helyzetre hivatkozva Angela Merkel harcostársa, a kisebbik kereszténypárt, a CSU élén álló Edmund Stoiber kedden közölte, már nem pályázik a bizonytalan berlini gazdasági tárca élére, helyette megtartja inkább eddigi tisztségét a bajor tartományi kormány élén. A német politika igyekszik magához térni a váratlan sokkból, de továbbra is kérdéses, hogy a pártelnöki váltás hogyan hat majd a nagykoalíciós tárgyalásokra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik