Külföld

Bizalmi szavazás Lengyelországban

admin
admin

2005. 11. 02. 12:49

A radikális Önvédelem elnevezésű párt a lengyel gazdák uniós támogatásáról szóló megállapodás újratárgyalását követeli a kisebbségi kormány külső támogatásáért cserébe.

Az új lengyel kisebbségi kormány terveinek bemutatása után november 10-én bizalmi indítvány benyújtásával igyekszik bebizonyítani, hogy megfelelő külső támogatottsággal rendelkezik az ország irányításához – jelentette be a néhány nappal ezelőtt beiktatott új kormányfő, Kazimerz Marcinkiewicz.

Miután véglegesen megszakadtak a tárgyalások a választásokon győztes konzervatív-populista Jog és Igazságosság Pártja (PiS) és a második helyezett jobboldali-liberális Polgári Platform (PO) között, bizonytalanná vált a belpolitikai helyzet Lengyelországban. Ezt a Kaczynski-ikrek által vezetett PiS azonnali kormányalakítással orvosolta, melyhez azonban a koalíciós tárgyalások sikertelensége miatt kívülről keres támogatókat – vélhetően nem eredménytelenül.

A szintén nemzeti-populista Lengyel Családok Pártja, már bejelentette, hogy kész támogatni az új kabinetet, hajlik erre a lengyel gazdapárt, és az Önvédelem elnevezésű politikai tömörülés is. Ez utóbbi, radikális párt vezetője, Andrzej Lepper azonban nem adja ingyen a segítséget. Csupán akkor áll a kormány mögé, ha az új kabinet teljesíti feltételeiket, köztük a nyugdíjasok adómentességének törvénybe iktatását, és a lengyel gazdák uniós támogatásáról szóló megállapodás újratárgyalását. Ha a kormánypárt mellett az említett három frakció összes képviselője támogatja a kabinetet, az 270 szavazattal biztos (59 százalékos) többséget jelent az alsóházban.

Liberális kudarc

Ebben az esetben az sem számít miként alakul a továbbiakban a két nagy párt viszonya. A koalíciós tárgyalásokat megelégelő Polgári Platform vezetői ugyanis kizárták annak a lehetőségét, hogy kívülről támogatják a kormánypártot. A párt csalódottsága érthető, az elmúlt másfél hónap alatt előbb az országgyűlési választásokon szorultak a második helyre, majd jelöljük Donald Tusk csúszott le a győzelemről a Lech Kacyznski győzelmével végződött elnökválasztáson, holott mindkét voksolás előtt a liberálisokat várták az első helyre.

Ilyen előzmények után ültek tárgyalóasztalhoz a győztesekkel, ám a megbeszélések hamar zsákutcába jutottak, miután a varsói parlament a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) pártjának jelöltjét, Marek Jureket választotta az alsóház (szejm) elnökévé, a Polgári Platform (PO) képviselője, Bronislaw Komorowski ellenében. A két párt korábban abban állapodott meg, hogy a parlamenti választásokat megnyerő párt adja a majdani kormányfőt, annak koalíciós partnere pedig a házelnököt. Az egyezség felbontásával azonban elszállt a koalíciós kormányzás lehetősége is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Debrecen, 2015. július 30.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa a lelátón a labdarúgó Európa Liga-selejtezőjének harmadik fordulójában játszott Debreceni VSC - Rosenborg mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2015. július 30-án.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.