Külföld

Ausztriában megszűnik a távirat

admin
admin

2005. 11. 02. 08:27

Január 1-jétől megszűnik a táviratfeladás lehetősége Ausztriában, miután az sms és az e-mail átvette a távirat szerepét.

Az első táviratot még 1847-ben adták fel az alpesi országban, ahol 1913-ig már 23 millióra növekedett az évente feladott telegramok száma. A telefon, a rádió és a telex terjedése némileg csökkentette a táviratküldés népszerűségét, amely aztán ismét növekedett. Az utóbbi években azonban az e-mailek és az SMS-ek térhódítása olyannyira erős volt, hogy manapság havonta már kevesebb, mint 10 ezer táviratot adnak fel Ausztriában.

A TA – más európai Telekom-cégekhez hasonlóan – 2001-ben már beszüntette a külföldi címekre feladott táviratok kézbesítését, 2003-tól pedig a hagyományos levelekkel azonos módon kézbesítette már a belföldi táviratokat is.

A táviratok közül az utóbbi időben az üdvözlő jellegűek maradtak viszonylag népszerűek, azonban a táviratfeladás ausztriai költsége jóval magasabb az e-mail vagy az SMS díjszabásánál. Egy átlagos távirat ma 5 euróba kerül az alpesi országban, az üdvözlő táviratok díja átlag 6,30 euró, a zenés táviratoké pedig 10 euró fölött van.

Az osztrák tömegtájékoztatás emlékeztetett arra, hogy Nagy-Britanniában egy magáncég vette át a British Telekomtól a távirat-kézbesítési szolgáltatást szavanként 1,41 eurónak megfelelő díjszabással. Ausztráliában is hasonló átalakulás jellemzi a táviratok piacát, az ottani kézbesítői cég több mint 12 eurót kér egy táviratért, plusz szavanként 0,74 eurót.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.