Nagyvilág

Ausztriában megszűnik a távirat

Január 1-jétől megszűnik a táviratfeladás lehetősége Ausztriában, miután az sms és az e-mail átvette a távirat szerepét.

Az első táviratot még 1847-ben adták fel az alpesi országban, ahol 1913-ig már 23 millióra növekedett az évente feladott telegramok száma. A telefon, a rádió és a telex terjedése némileg csökkentette a táviratküldés népszerűségét, amely aztán ismét növekedett. Az utóbbi években azonban az e-mailek és az SMS-ek térhódítása olyannyira erős volt, hogy manapság havonta már kevesebb, mint 10 ezer táviratot adnak fel Ausztriában.

A TA – más európai Telekom-cégekhez hasonlóan – 2001-ben már beszüntette a külföldi címekre feladott táviratok kézbesítését, 2003-tól pedig a hagyományos levelekkel azonos módon kézbesítette már a belföldi táviratokat is.

A táviratok közül az utóbbi időben az üdvözlő jellegűek maradtak viszonylag népszerűek, azonban a táviratfeladás ausztriai költsége jóval magasabb az e-mail vagy az SMS díjszabásánál. Egy átlagos távirat ma 5 euróba kerül az alpesi országban, az üdvözlő táviratok díja átlag 6,30 euró, a zenés táviratoké pedig 10 euró fölött van.

Az osztrák tömegtájékoztatás emlékeztetett arra, hogy Nagy-Britanniában egy magáncég vette át a British Telekomtól a távirat-kézbesítési szolgáltatást szavanként 1,41 eurónak megfelelő díjszabással. Ausztráliában is hasonló átalakulás jellemzi a táviratok piacát, az ottani kézbesítői cég több mint 12 eurót kér egy táviratért, plusz szavanként 0,74 eurót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik