Nagyvilág

London a legdrágább, Varsó a legolcsóbb uniós város

Fogyasztói szempontból London a legdrágább, Varsó a legolcsóbb város az Európai Unióban az egyik vezető londoni befektetési ház új felmérése szerint.

A Dresdner bankcsoport londoni befektetési irodája (DrKW) kilenc uniós nagyvárosból álló mintában – a legdrágábbtól a legolcsóbb felé haladva: Londonban, Párizsban, Frankfurtban, Brüsszelben, Amszterdamban, Rómában, Madridban, Prágában és Varsóban – 250 áru- és szolgáltatásféléből álló kosár átlagárát számította ki. A minta alapján az EU egészére rávetített összehasonlító árvizsgálat kimutatta, hogy London fogyasztói kosara 5,3 százalékkal drágább az EU-átlagnál, Varsóé viszont 22 százalékkal olcsóbb.

Az átlagon belül egyes termékek és szolgáltatások esetében szélsőséges a különbség London és az unió egészének árátlaga között, a brit főváros lakóinak kárára.

Londonban például a világos sör 112 százalékkal drágább az EU-átlagnál, a mozijegyért 55, a cigarettáért 70 százalékkal kell többet fizetni. Egy doboz cigaretta Londonban négyszer annyiba kerül, mint Varsóban, áll a DrKW átfogó felmérésben.

A rendkívül magas londoni megélhetési költségeket már más londoni elemző házak is kimutatták. Tavasszal a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdasági előrejelző és kutatóközpontja, az Economist Intelligence Unit (EIU) azt jelentette, hogy az addig eltelt egy évben London drágult a legnagyobb mértékben az egész világon.

Az EIU – amely dolláralapon, 130 nagyvárosban végzi el évente a megélhetési termékkosár árösszehasonlítását – idei felmérésében azt hozta ki, hogy a brit főváros fogyasztói költségindexe 12 ponttal 121-re emelkedett egy év alatt a 100-as indexszel összehasonlítási alapnak megtett New Yorkhoz képest; London ezzel a világ 7. legdrágább városa az idén.

A 130-as listán szereplő városok közül azonban – a forint addigi erősödése és a dollár egyidejű gyengülése miatt – Budapest lépett előre a legtöbbet, 15 hellyel: a magyar főváros az EIU idei rangsorán, 70-es költségindexszel a világ 81-ik legdrágább városa volt a sorrend összeállításának idején az egy évvel azelőtti, 62-es indexszel megszerzett 96-ik hely után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik