Nagyvilág

Román pénzek Száddámnak

Botrány készül Romániában, miután kiderült: tizenegy román cég fizetett összesen csaknem másfél milliárd dolláros jutalékot a Szaddám-rezsimnek iraki üzletkötések fejében – írja a Magyar Hírlap.

Az Irak elleni embargó idején, az olajat élelemért program keretében korrupcióba keveredett cégek listájá szerepel a magánkézben lévő román vállalat, a Rompetrol, amely 96 millió dollár értékű, négymillió hordó kőolaj felvásárlásáért háromnegyed milliárd dolláros “pótilletéket” is fizetett. De több százezer dollárnyi “jutalékot” küldött Irakba a Petrotub, a Romtek Special Industries, az Upet és az Upetrom is.

Az ügynek politikai vonatkozásai is vannak, ugyanis állítólag a szociáldemokraták kormányzása idején Dan Ioan Popescu gazdasági miniszter arra akarta rávenni az akkor teljes mértékben állami tulajdonban lévő Petrom Országos Kőolajipari Társaságot, hogy maga is kapcsolódjék be az üzletbe. Ezt akkor Mihai Tanasescu akkori pénzügyminiszter hiúsította meg. Ráadásul Sebastian Vladescu, a jelenlegi román kormány pénzügyminisztere is, aki az üzletkötések idején az Upetrom kőolajtársaság igazgatótanácsi tagja volt.

A Rompetrol elnöke, Dinu Patriciu cáfolta, hogy törvénytelenséget követett volna el. Azt elismerte, hogy fizetett irakiaknak, de kijelentette: egyszerűen az üzletkötés többletköltségeit kellett fedeznie. Ilie Botos főügyész hétfőn dönt arról, vizsgálatot indítanak-e az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik