Nagyvilág

Kisebbségi kormány lehet Lengyelországban

Kisebbségi kormány megalakítására tesz javaslatot Kazimierz Marcinkiewicz kijelölt lengyel miniszterelnök, de a választásokon győztes jobbközép pártok ennek ellenére is folytatják majd tárgyalásaikat.

A nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párthoz tartozó Marcinkiewicz a PiS és a piacpárti, liberális Polgári Platform (PO) vezetőinek – a jelek szerint eredménytelen – kormányalakítási tárgyalásai után vasárnap éjszaka a lengyel közszolgálati televízió élő műsorában jelentette be: ígéretéhez híven hétfőn kisebbségi kormány megalakítására és beiktatására tesz majd javaslatot.

Marcinkiewicz azonban hozzátette: a felek folytatják a parlamenti többséggel rendelkező koalíció létrehozását célzó tárgyalásokat. A kijelölt miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az új kabinet a szakértők kormánya lesz.

Az új kormány összetételéről kiszivárgott, hogy Marcinkiewicz Teresa Lubinska személyében egykori közgazdaságtan tanárát teszi meg pénzügyminiszterévé, a kincstárügyi miniszter pedig Andrzej Mikosz tőkepiaci kérdésekre szakosodott jogász lesz.
Elemzők szerint a kisebbségi kormány megalakítása csökkenti a lengyel gazdasági reformokhoz fűzött remények beteljesülését. A Szolidaritás-mozgalomból kinőtt két ellenzéki párt, a PO és a PiS a múlt havi parlamenti választásokon megsemmisítő vereséget mért az addig kormányzó baloldalra. A pártok ellenzékben már hosszú ideje szövetségesként tevékenykedtek, és a remélt választási győzelem után koalíciókötést ígértek egymásnak. A hatalmi pozíciók elosztása és a gazdasági kérdésekben megnyilvánuló nézeteltérések miatt azonban a koalíciós tárgyalások megfeneklettek, és a PiS szombaton bejelentette: kisebbségi kormányt alakít, de számít a PO külső támogatására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik