Külföld

ENSZ BT határozat Szíria ellen

admin
admin

2005. 10. 31. 18:14

Egyhangúlag elfogadta az ENSZ Biztonsági Tanácsa azt a határozatot, amely felszólítja Szíriát, hogy teljes mértékben működjön együtt a Rafík Haríri volt libanoni miniszterelnök meggyilkolását vizsgáló nemzetközi bizottsággal.

A külügyminiszteri szintű ülésen a BT mind a 15 tagállama igennel szavazott az amerikai-brit-francia kezdeményezésű határozatra. A dokumentum a beterjesztők eredeti terveitől eltérően egyelőre még nem fenyegeti szankciókkal Damaszkuszt arra az esetre, ha az megtagadja az együttműködést, csupán “további lépés fontolóra vételét” helyezi kilátásba.

Az 1636. számú határozatot az alapokmány VII. cikkelyére hivatkozva hozták meg. Ennek alapján a világszervezet szankciókat rendelhet el, sőt erőt alkalmazhat, ha úgy látja, hogy veszélybe került a béke, illetve agresszió veszélye áll fenn.

Az ENSZ vizsgálóbizottságának múlt heti jelentése szerint magas rangú libanoni és szíriai tisztségviselőket is felelősség terhel a volt libanoni kormányfő és húsz másik ember életét kioltó február 14-i bejrúti pokolgépes merényletért.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.