Nagyvilág

Beiktatták az új lengyel kormányt

Beiktatták hivatalába Kazimierz Marcinkiewicz lengyel miniszterelnököt, és a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt vezette kisebbségi kormány tagjait.

A politikusok kinevezését Aleksander Kwasniewski lengyel elnök adta át a lengyel elnöki palotában. A kabinet tagjai esküt tettek arra, hogy legjobb tudásuk szerint fogják szolgálni Lengyelországot. Az előzetes várakozásoknak megfelelőem Teresa Lubinska lett a pénzügyminiszter, a külügyi tárcát pedig Stefan Meller kapta.

Marcinkiewicz a PiS és a piacpárti, liberális Polgári Platform (PO) vezetőinek – a jelek szerint eredménytelen – kormányalakítási tárgyalásai után vasárnap éjszaka TVP2 lengyel közszolgálati televízió élő műsorában jelentette be: ígéretéhez híven hétfőn kisebbségi kormány megalakítására és beiktatására tesz majd javaslatot.

Marcinkiewicz hozzátette: a felek folytatják a parlamenti többséggel rendelkező koalíció létrehozását célzó tárgyalásokat. A most beiktatott miniszterelnök azonban nem beszélt arról, mikor ülnek legközelebb tárgyalóasztalhoz a két jobbközép párt vezetői. Elemzők szerint a kisebbségi kormány megalakítása csökkenti a lengyel gazdasági reformokhoz fűzött remények beteljesülését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik