Nagyvilág

Megnyitják a kasmíri határt

Megállapodásra jutott India és Pakisztán arról, hogy megnyitják a kasmíri határt az október eleji pusztító földrengés áldozatainak megsegítése érdekében. A kasmíri terület hovatartozása régóta vitatott a két ország között. A földrengések miatt azonban időlegesen megbékélnek.

A két régi rivális külügyminisztériumi tisztségviselői a pakisztáni fővárosban, Iszlámábádban szombaton több mint tizenkét órán át folytatott megbeszélésén dolgozták ki a példa nélküli megállapodást, amelyet helyi idő szerint vasárnapra virradóra közös közleményben jelentettek be. A megállapodás értelmében a vitatott hovatartozású himalájai területen november hetedikén öt átkelőt nyitnak meg a polgári személyek előtt a – gyakorlatban határvonalként működő – tűzszüneti vonalon.

A segélyszállítmányokat mindkét irányban átengedik és átadják a helyi hatóságoknak. A Kasmír indiai vagy pakisztáni ellenőrzésű részén élő polgári személyek gyalog szintén átkelhetnek a túloldalra; e téren elsőbbséget élveznek majd a tűzszüneti vonal által kettészakított családok tagjai.

A kasmíri tűzszüneti vonal megnyitását Pervez Musarraf pakisztáni elnök vetette fel a katasztrófa után, hogy az ütközőzóna két oldalán élő kasmíriak segíthessék egymást, de a kölcsönös gyanakvás miatt eddig nem sikerült előrelépni.

Az október 8-án történt, a Richter-skála szerinti 7,6 fokos erősségű földrengésben legalább 53 ezer ember vesztette életét Pakisztánban, és 1 329 személy Indiában. Becslés szerint mintegy 3,3 millióan váltak hajléktalanná. Félő, hogy a himalájai térségben hamarosan beköszöntő tél miatt az éhínség és a betegségek mellett a fagyhalál is fenyegeti az otthonukat vesztetteket. India és Pakisztán három háborút vívott egymással, közülük kettő a vitatott hovatartozású terület miatt tört ki.

A himalájai térséget 1947 óta tűzszüneti vonal osztja indiai és pakisztáni ellenőrzésű részre, a vonal mentén mindkét ország jelentős fegyveres erőket állomásoztat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik