Nagyvilág

Magyar-izraeli szervezet az iráni elnök kijelentése ellen

A Magyar-Izraeli Baráti Társaságok Országos Szövetsége felháborítónak tartja és elítéli az iráni elnök Izrael-ellenes kirohanását, azt, hogy egy ENSZ-tagállam egy másik tagállam létét megkérdőjelezi - közölte az MTI-vel vasárnap Kovács László, a szövetség országos elnöke.

Szervezete álláspontját kifejtve elmondta: a magyar-izraeli baráti társaságok szövetsége egyetért a magyar kormány reagálásával és az ENSZ Biztonsági Tanácsa állásfoglalásával is, amelyben elítélte az Iráni Iszlám Köztársaság elnökének tulajdonított, Izraellel kapcsolatos kijelentéseket – tette hozzá.

A szövetség álláspontja szerint az iráni elnök kijelentése az emberiség elleni bűntett: a palesztin terroristák öngyilkos merényletei már eddig is sok izraeli család tragédiáját okozták, Mahmud Ahmadinezsad nyilatkozata beláthatatlan következményekkel járhat. “Velünk együtt minden jóérzésű, demokratikusan gondolkodó embertársunknak kötelessége elítélni az ilyen szélsőséges, a terrornak, a terroristáknak újabb táptalajt nyújtó megnyilatkozásokat” – mondta Kovács László.

Magyarország pénteken hivatalosan tiltakozott az iráni államfő Izrael elpusztítására buzdító kijelentése ellen; a Külügyminisztérium (KÜM) helyettes államtitkára bekérette Irán budapesti nagykövetét, hogy ezt közölje vele – tudatta a tárca szóvivője.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő szerdán, egy teheráni nemzetközi konferencián azt mondta, hogy Izraelt el kell törölni a föld színéről, ami utóbb nagy nemzetközi felháborodást váltott ki.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik