Nagyvilág

EU-csúcs: törékeny brit-francia béke

A korábbi feszültségeket háttérbe szorító, békülékeny szellemű nyilatkozatok jellemezték csütörtökön az Európai Unió nagy-britanniai, informális csúcsértekezletét. Gyurcsány Ferenc osztrák-magyar közös kormányülést jelentett be.

Az enyhülő légkör ellenére Jacques Chirac francia elnök kijelentései jelezték, hogy ez a tűzszünet egyelőre nagyon törékeny. Az Európai Unió legutóbbi, júniusi brüsszeli csúcsértekezletét az EU-keretköltségvetés miatt heves viták jellemezték, s eközben egyes állam- és kormányfők egymás közti viszonya is fagypontra süllyedt.

A mostani csúcsértekezletnek ezért az volt az egyik legfőbb tétje, hogy sikerül-e felülemelkedni ezen a helyzeten – s előzetesen mindenki, így a viták egyik főszereplőjének számító Chirac is azt ígérte, a feszültségeket nem élezve szól majd hozzá a napirendre tűzött kérdéskörhöz, a globalizáció kihívásaihoz. Ez annyiban beigazolódott, hogy Chirac beszédében egységre és összefogásra szólította fel vezetőtársait, s maga is hangsúlyozta az innováció kérdéskörének fontosságát, sőt, konkrét javaslatokat is tett ebben az ügyben.

Párizs nem enged a CAP-ből

Az ebédszünetet követően azonban két kérdésben is határozott – és sokak számára kellemetlen meglepetést hozó – álláspontot jelentett be: egyrészt közölte, hogy Párizs továbbra is ellenzi az EU közös agrárpolitikájának (CAP) bármiféle megváltoztatását 2013-ig, a jelenlegi megállapodás lejártáig (ez volt a nyári brüsszeli csúcskudarc egyik kiváltó oka), másrészt pedig úgy nyilatkozott, hogy a francia vezetés fenntartja magának a jogot a világkereskedelem liberalizálásáról folyó tárgyalások decemberi lezárásának megvétózására, ha úgy ítéli meg, hogy az Európai Bizottság agrárkérdésekben túl nagy engedményeket tett.

A csúcsértekezleten Chirac és nagy riválisa, Tony Blair brit kormányfő egyaránt támogatásáról biztosította azt az EU-bizottsági javaslatot, hogy hozzanak létre egy különleges alapot a globalizáció miatt nehéz helyzetbe került munkavállalók megsegítésére. Ezt viszont több más politikus vitatta (Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnök például protekcionista jellegű lépésnek minősítette, ami hosszú távon nem fogja megmenteni a munkahelyeket), így megvalósulása egyelőre kérdéses.

Gyurcsány Schüssellel tárgyalt

A csúcsértekezleten részt vevő Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök bejelentette, hogy osztrák kollégájával, Wolfgang Schüssellel megállapodtak: decemberben közös magyar-osztrák kormányülés lesz Bécsben. Egyben közölte: a tanácskozáson azt javasolta, hogy a jelenlegi rendszert, azt, hogy az EU-n belül vannak nemzeti szinten működtetett, illetve közösségi politikák, egészítsék ki egy harmadikkal, a “koordinált politikák” kategóriájával, amelyet nem Brüsszel, azaz az Európai Unió finanszírozna, hanem brüsszeli háttérrel, de a nemzeti költségvetések önkéntes együttműködésével működtetnének. Ez hozzájárulhatna azon probléma megoldásához, hogy – mint mondta – “miközben csökkennek a nemzeti befizetések, egyre nő az EU taglétszáma és a prioritások száma.”

Egységesebb bevándorláspolitika jöhet

A tanácskozáson egy spanyol forrás szerint Párizs és Madrid közös javaslatot terjesztett be az EU bevándorlási politikájának egységesítésére, s ezen belül például a közös határőrizet megteremtésére. Spanyolország számára hatalmas problémát jelent, hogy két, afrikai területen lévő enklávéja, Ceuta és Melilla határainál ezrek próbálkoznak az illegális bevándorlással. Egy spanyol szóvivő szerint a huszonötök kötelezettséget vállaltak az illegális bevándorlás elleni közös fellépésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik