Külföld

Bászájev orosz 9/11-re készült

admin
admin

2005. 10. 28. 11:48

Samil Bászájev csecsen gerillavezér a 2001. szeptember 11-én elkövetett merényletekhez hasonló támadást tervezett oroszországi célpontok ellen a kabard-balkárföldi Nalcsikban történt rajtaütés során – állítja egy amerikai tanulmány.

A Stratfor amerikai biztonsági kutatóközpont tanulmánya szerint az iszlám gerillák eredetileg nem október 13-ra, hanem 17-re tervezték az észak-kaukázusi orosz tagköztársaság elleni támadást. Fő céljuk a repülőtér elfoglalása és öt polgári gép elrablása volt: ezeknek a Kremlbe és az orosz kormányszékházba, a Volga menti Balakovói Atomerőműbe, valamint egy szintén volgai vízi erőműbe és az észak-kaukázusi katonai körzet rosztovi főhadiszállásába kellett volna becsapódniuk.

A jelentés szerint a géprablás kudarca esetére a gerillák kormányzati épületek aláaknázását és túszok ejtését tervezték Nalcsikban; ám az orosz biztonsági erők tíz nappal korábban információt szereztek a készülő terrorakcióról, így a gerillák egy részét sikerült harcképtelenné tenniük. Az orosz erők sikeres akciója kétségbe ejtette, és támadásuk előrehozatalára késztette Bászájev embereit.

Nyikolaj Sepel orosz főügyészhelyettes mindebből csak annyit erősített meg, hogy a terroristák tervei között a nalcsiki repülőtér elfoglalása is szerepelt.

A főügyészség adatai szerint a terroristák 40 nalcsiki objektumra akartak csapást mérni, beleértve a repülőtér elfoglalását is – mondta Sepel, hozzátéve, ellenőrzik a géprablási tervekről szóló “médiainformációkat”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.