Nagyvilág

Kisebbségi lengyel kormány radikálisokkal?

Könnyen lehet, hogy a radikális és populista Önvédelem agrárpárt külső támogatásával kisebbségi kormányt alakítanak a Kaczynski-ikrek, miután legfőbb potenciális koalíciós partnerük megelégelte a választásokon nyertes párt a ’győztes mindent visz ’ magatartását.

Zuhan a zloty

A politikai bizonytalanság hírére a lengyel valuta árfolyama nyolc hét óta nem tapasztalt mélypontra zuhant az euróval szemben, áttörve a 4 PZL/EUR határt. A BRE bank illetékese arról számolt be, hogy a befektetők nagy mennyiségben igyekeznek szabadulni a zlotytól

A Donald Tusk, a választásokon kis különbséggel második helyre befutott Polgári Platform elnöke már nem hisz abban, hogy a szeptemberi választások eredményeként jobbközép kormány alakulhat Varsóban. A jobboldali liberális politikus egy varsói rádióállomásnak nyilatkozva csütörtökön kijelentette: nem tudja elképzelni, hogy pártja visszatérjen a tárgyalóasztalhoz, noha Jaroslaw a parlamenti választásokat megnyerő Jog és Igazságosság párt (PiS) elnöke továbbra is közösen szeretne kormányozni a második helyen végzett Polgári Platformmal (PO). Tusk valószínű megoldásnak nevezte, hogy a PiS kisebbségi kormányt fog alakítani, amelyet kívülről támogatna a parlamentben a radikális és populista Önvédelem agrárpárt.

A koalíciós tárgyalások a választás eredményének kihirdetése után nem kezdődtek meg azonnal, mivel hátra volt még az elnökválasztás, amelyre mindkét párt állított jelöltet: a PO Tuskot, a PiS pedig Lech Kaczynskit, aki végül is a vasárnap megrendezett második fordulóban diadalmaskodott. Ezután ültek tárgyaló asztalhoz a pártok, ám a megbeszélések hamar zsákutcába jutottak, miután a varsói parlament a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) pártjának jelöltjét, Marek Jureket választotta az alsóház (szejm) elnökévé, a másik jobboldali, de liberális párt, a Polgári Platform (PO) képviselője, Bronislaw Komorowski ellenében.A PiS és a PO korábban abban állapodott meg, hogy a parlamenti választásokat megnyerő párt adja a majdani kormányfőt, annak koalíciós partnere pedig a házelnököt.

Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke, a megválasztott államfő ikertestvére újságíróknak nyilatkozva leszögezte: pártja nem kíván más koalíciós partner után nézni, de ha nincs más választása, kisebbségi kabinetet alakít, amely viszont rosszabb lesz az ország számára, mint egy többpárti kormány. 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik